Vem släckte ljuset?

Vad är det som händer i Medelhavet!? Utan att ha fått info om vad som hänt mer detaljerat, så verkar Israel att ha tagit till övervåld. Åter brutit mot internationell rätt.
Om militärer i full stridmundering, i skydd av mörkret bordar ett fartyg.......ja, jag skulle uppfatta det som hotfullt och kanske förvara mig. Enligt uppgift ska bordningen skett på internationellt vatten, men det anser inte Israel då man efter eget tycke ökat sin "säkerhetszon" till havs. Vilket skulle innebära att fartygen då befann sig på israeliskt territorialvatten?!

Det är många tankar, många frågor. Det måste bli ett slut på vansinnet.
Israelkritik brukar ju vara en rejäl trampmina. Den risken tar jag.


Diakonia Svenska Dagbladet Expressen Dagens Nyheter Regeringskansliet


Israel ska respektera mänskliga rättigheter

För ungefär fyra år sedan införde Israel en blockad mot Gaza. Syftet var att hindra terrorattacker. Men den isolerade befolkningen i Gaza lider svårt.
Mat och andra livsförnödenheter är knappa. Enligt många vittnesmål är situationen alarmerande och kräver stora humanitära insatser.
Israels agerande är ett brott mot folkrätten.

En delegation bestående av nio ledamöter av Europaparlamentet, Göran Färm för Sverige, besöker nu Gaza, mycket tack vare egyptiska myndigheter. Delegationen säger att situationen kräver ett omedelbart, omfattande och varaktigt slut på Israels blockad mot Gaza.
Jag hoppas att FN, EU och USA snarast får till en lösning på situationen.
I annat fall får kanske västvärlden ompröva sitt stöd till Israel.

UNWRA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East)


Amnesty´s rapport: Suffocating The Gaza Strip Under Israeli Blockade


Dagens Nyheter Aftonbladet Svenska Dagbladet Göteborgsposten BBC

Skydda patienterna, inte läkarna

Vi medborgare, patienter, har rätt till en god vård utförd av kompetent personal. Vi har rätt att kräva att de som ansvarar för hälso- och sjukvård, så långt det är möjligt, garanterar oss en god vård. De myndigheter som har till uppgift att granska verksamheten skall vara oförvitliga. Trygghet och förtroende skall prägla vår relation till vården.

Men så är det inte alltid. Nu dyker ett skrämmande exempel upp, en dansk kvinnlig läkare har visat grov oskicklighet i sitt arbetet som kirurg i Norge.
Hon anmäldes till den norska motsvarigheten till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd 17 gånger och fick sparken. 
Det står i pressen att hon arbetat i Danmark under skärpt övervakning.
En legitimerard läkare!

Det hindrar inte att hon sedan fick jobb i Sverige. Anmärkningsvärt är att Gävleborgs landsting inte tog några referenser! Det är inte första gången som vårdgivare i Sverige anställer inkompetenta och farliga läkare. I en del fall har läkarna kommit från bemanningsföretag och fungerat som s.k. stafettläkare.
Jag är emot denna verksamhet. Den dränerar verksamheterna på pengar.
Den ger inte den kontinuitet i läkarkontakten, som är mycket viktig för patienten och för vårdkvaliten. Den gynnar inkompetenta läkares framfart.

Avskaffa stafettläkarsystemet!

Men åter till kommuner och landsting.
Det har framkommit att sjukvårdsmyndigheterna i Norge, Danmark och Sverige, tidigare i år beslutat skynda på informationsutbytet vad gäller farliga läkare. Vårdgivarna i vårt land måste väl ändå i sina organisationer diskutera denna problematik.
Sker ingen praktisk koppling till versamheten?
Jag ställer mig även frågan, vilka är det som är chefer? Är det mogna, seriösa och kompetenta personer, eller är de tillsatta på andra meriter?

Landstinget i Gävleborg verkar mer än lovligt tafatt när man säger att det inte finns skäl att säga upp henne! NU vet ni ju. Sluta dalta.
Hon har ju bland annat dolt det faktum att hon blivit portad i Norge. Då har väl landstinget fatta sitt anställningbeslut på ett missvisande underlag. (Hon kanske inte har visat upp något??) Vad säger agerandet om hennes person?! Mitt svar är: olämplig som läkare.

Fallet har visat på allvarliga brister vad gäller myndigheters ansvar.
Vi har rätt till en god och trygg vård..
Därför måste vi medborgare på olika sätt agera och till exempel bojkotta dessa läkare. Konsumenter har makt.
Svenska Dagbladet Dagens Nyheter Hudiksvallstidning Aftonbladet Göteborgsposten

Folkpartiets besked tillför energi

Debatten om landets framtida energiförsörjning tog fart, när partierna i Alliansen meddelade att man kommer att föreslå, att dagens förbud mot att bygga nya reaktorer tas bort 1 januari 2011.
Landets framtida energiförsörjning blir därmed en valfråga.
Det tycker jag är bra.

Kärnkraften har mycket stor betydelse för den svenska ekonomin och jobben.
Regeringens tydliga och ansvarsfulla energipolitik kommer att stå mot vänsterns orealistiska och våghalsiga.
Vänsterns ledare Mona Sahlin ger inga besked om hur de ska få fram så mycket energi som industrin kräver. Men i sin kritik av Alliansen kläcker hon ur sig den här grodan: "Jag tycker att det här är en katastrof för långsiktigheten i svensk energipolitik och för svensk industris behov av långsiktiga besked".
Vilket svammel. Regeringen har givit tydliga besked, men vi väntar fortfarande på dina.  Läs den här artikeln i DN.

Jag är öppen för alla förslag som är realistiska och koldioxidfria.

Den energiintensiva industrin behöver en stabil och storskalig energitillförsel. Under överskådlig tid är kärnkraft lösningen på energifrågan.
År 2011 kommer alltså regeringen att ta beslut om att bygga reaktorer som kan ersätta de äldsta existerande. Det brådskar med nödvändiga lagändringar, förstudier och annan planering.
De svenska reaktorerna byggdes alla under en ganska kort tid och därför avställs alla också ungefär samtidigt, dvs. under en period om blott ca 13 år.

Naturligtvis ska en noggrann bedömning av det framtida energibehovet göras.
Det är realistiskt och önskvärt att även i energipolitiken bejaka mångfald.
För att minska utsläppen av växthusgaser och klara elförsörjningen säger Folkpartiet ja tack till kärnkraft och alla andra koldioxidfria energislag och nej tack till koldioxid.
Läs gärna Folkpartiets klimatrapport 1 och Folkpartiets klimatrapport 2

Svensk Energi Miljövänner för kärnkraft Göteborgsposten


Betyg ger tydligare besked


I Den nya skollagen – för kunskap, valfrihet och trygghet (prop. 2009/10:165) förtydligas det, att i all utbildning och annan verksamhet som rör barn, ska barnets bästa vara utgångspunkt (1 kap. 10 §).
Alla barns och elevers utveckling och lärande ska främjas.

Regeringen föreslår i dag, utbildningsminister Jan Björklund, att det första betyget ges i åk 6, inte i åk 8 som idag.
Betyg är ett vertyg för kunskapsuppföljning och handlar om att synliggöra. De bidrar till att tidigt upptäcka kunskapsbrister och utvecklingsområden. Skolan kan därmed tidigt sätta in de nödvändiga åtgärderna och eleven får en rimlig chans att komma i fatt.


I skolan sker s.k. utvecklingssamtal och en individuell utvecklingsplan ska upprättas för varje elev. Det är bra.
Men för många elever och föräldrar är informationen otydlig och man tar den inte på allvar, förrän den finns på pränt i form av ett betyg.

Jag tror att en individuell utvecklingplan tillsammans med betyg, kommer att ge eleven bättre förutsättningar att förstå vad han eller hon behöver utveckla, och på så sätt göra framsteg.

Tidigare betyg välkomnas av elever och föräldrar.

Göteborgsposten Dagens Nyheter Aftonbladet GP







Politik och politiskt inflytande

Sveriges Radio publicerar i dag en undersökning vars syfte varit att ta reda på hur de politiska partierna ämnar förhålla sig till SD (Sverigedemokraterna) efter valet i september. Om SD skulle få många mandat kan de få en vågmästarroll i en del kommuner. Cirka 1200 lokala partiledare har svarat på enkäten, en majoritet kan tänka sig att samarbeta över blockgränserna för att stänga ute SD.

I en intervju i Sveriges Radio, säger SD´s ledare i Mölndal,
Michael Andersson bland annat:

"Vi driver ju alla frågor. Folk fokuserar mest på vår invandrarpolitik, men tittar vi på den andra politiken så är vi som vilket parti som helst. Jag tycker det är fantastiskt att Socialdemokraterna och Moderaterna ens kan tänka sig tanken att samarbeta med varandra".

Min kommentar till detta är:

I Mölndal har SD (fyra mandat) inte drivit någon politik. De har sällan varit fulltaliga vid kommunfullmäktiges sammanträden, deltar inte i debatter, skrivit ett par "ofarliga" motioner, inte varit aktiva i budgetdebatten i fullmäktige eller haft någon synpunkt på budgeten.
Nej, någon politik driver man inte.
P.s. nu kommer jag ihåg att de till kommande sammanträdet i kommunfullmäktige, ställt en fråga angående en överenskommelse med migrationsverket om mottagandet av flyktingar och andra skyddsbehövande.

För Folkpartiets del är det så, att vi kan tänka oss att samarbeta med de partier, som delar våra liberala grundvärderingar och politik.
Slutsatsen blir, att SD inte är ett tänkbart samarbetsparti.

Göteborgsposten Expressen Politikerbloggen

Folkpartiet

En frisk och skön Regnbågspromenad

Så avslutades då HBT-festivalen med en s.k. Regnbågspromenad från Operan till Götaplatsen, i Göteborg. Vilken mångfald! Både glädje och allvar. Det var en manifestation för grundläggande mänskliga rättigheter. Mot diskriminering.

Jag gick i Folkpartiets avdelning och framför mig bl.a. Birgitta Ohlsson, folkpartist och Europaminister. Väl framme på Götaplatsen höll hon ett mycket bra tal och nämnde bl. a. pionjärerna i vårt land som i början på 1970-talet banade väg. Stämningen var hög och det kändes mycket bra.


Fortfarande, 2010, medför intolerans och okunskap, att en sexuell preferens kräver manifestationer och massiv information.
För att en mänsklig rättighet ska respekteras!
I Sverige!
Se människan och låt inte en sexuell preferens styra hur ni bemöter andra.
Det är ju löjligt. Vad är det med er?


Göteborgsposten GT



Oljekatastrof. Var är demonstrationstågen?

När oljeborrplattformen Deepwater Horizon exploderade i slutet av april, dog elva människor. En katastrof i sig, men haveriet kommer troligen att resultera i en av de största naturkatastroferna i Nordamerikas historia. Ofattbart.
Vá farlig kärnkraften är

Viktiga ekosystem med djur som exempelvis fåglar, fiskar och skaldjur har skadats svårt. Konsekvenserna på kort och lång sikt är mycket allvarliga.
Händelserna i Mexikanska golfen ger en skrämmande påminnelse om oljeprospekteringens miljöeffekter. När en oljeolycka inträffade utanför Kaliforniens kust 1969 ledde det till starka protester, som senare fick kongressen i USA att förbjuda oljeborrning nära kusten.
Men i Mexikanska golfen handlar det om djuphavsborrning, cirka 1.5 kilometers djup. Dessutom rekord i borrdjup.

Myndigheter har givit BP och andra bolag hundratals tillstånd att borra efter olja i Mexikanska golfen. Trots skarpa varningar från forskare. De har sagt att risken för olyckor varit stor och att den marina miljön inte kan riskeras. Det verkar som om oljebolagen använt fula metoder för att få sina tillstånd.
Så nu har det hela även utvecklats en politisk skandal.


I ljuset av denna katastrofala och smutsiga händelse, blir oljebolagens (länders) jakt och lystna blickar efter olja i Norra Ishavet och Arktis än mer skrämmande. Även i havet utanför Brasilien och Angola finns stora fyndigheter, som redan lockat till sig exploatörer.

Det som slår mig, är att jag inte hört talas om att det förekommit demonstrationståg mot oljeprospektering och borrning. Djuphavsborrningar med alla dess risker och olösta säkerhetsproblem, borde i rimlighetens namn fått miljökämparna att vara aktiva. Men jag kan ju ha missat detta.


Scientific American Dagens Nyheter Göteborgsposten

Mark Klamberg (fp)

Folkpartiet








Lars Ohly kapitalist på sina villkor

Lars Ohly är en partiledare som ibland med hätska uttalanden fördömer "kapitalet" och de "rika". Under röda fanor skräder han inte orden.
Envist hävdar han det socialistiska (kommunistiska?) samhällets storhet och det kapitalistiska (marknadsekonomiska) samhällets ruttenhet.
Han förfasar sig över de "rika" som köper hus/bostadsrätter, placerar sina barn i friskolor och dessutom går förbi alla andra stackars människor via en gräddfil i sjukvården.

Hans världsbild ter sig förenklad.

Efter en intervju i tidningen Metro borde de flesta nu inse att Ohly inte är trovärdig i sin politiska retorik.
I områden som rör fotboll, är det enligt Ohly helt ok att följa de kapitalistiska marknadsprinciperna. Spelarna, människorna, är handelsvaror som kan köpas och säljas. Deras oskäliga, ibland fantastiska, löner är inget problem för vänsterledaren.

Ohly avskyr elit och hans skolpolitik betonar vikten av höjdhopp utan ribba (=inga betyg/mätning av kunskap). Men när det gäller fotboll ändrar han sin politik och säger: "Men vi har sämre möjligheter än våra närmaste grannländer att betala bra löner till idrottsutövare på grund av skattereglerna. Det kanske är rimligt att de får särskilda villkor så att vi kan behålla en elit i Sverige".

Men är inte det resonemanget applicerbart på många samhällsområden? Självklart säger jag.

Folkpartiet inser bland annat nödvändigheten av att satsa på svensk forskning, utländska forskare i Sverige och ett positivt och kreativt forsknings- och utbildningsklimat. För att skapa framgångsrika forskningsmiljöer vill vi utveckla eltiforskning inom vissa områden med forskning i världsklass.
Vi anser att det behövs en elit, inte bara inom idrott.

I sin presentation på Vänsterpartiets hemsida skriver Ohly: "Det jag brinner mest för i politiken är att utjämna skillnader i makt, inflytande, förmögenheter och inkomster mellan klasser, mellan män och kvinnor, mellan regioner och länder". Jaha.

Ohly tillstår att det finns mörka mörka sidor i hans liv. En är att han har varit medlem i Folkpartiets ungdomsförbund. ;) Vilka kan de andra vara? Kanske att han bor i en bostadsrätt, har ett sommarställe och att hans barn går i en friskola och att han låter sig opereras på ett privat sjukhus.
Det gör väl inte en proletär?

Expressen Dagens Nyheter Svenska Dagbladet

När man bränner böcker........

Jag måste kommentera det uppseendeväckande initiativet från pastor Holger Nilsson, Metodistkyrkan i Vetlanda. Han och flera andra fromma, har ilsknat till ordentligt på Jonas Gardell. I deras ögon en hädare.

Den som trodde att vi lämnat "the dark ages",  får notera att undantag finns.
Pastorn i Vetlanda har, enligt min mening, gjort en felaktig tolkning av "världens ljus" (John 8:12 Jesus talade åter till dem och sade: "Jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus." ...).
Pastorn vill med ett bokbål sprida ljus och använda Gardells böcker som bränsle. När tidningar reagerar och ställer frågor, säger han följande:" – Vi vill inte på något sätt förneka Gardell vad han har att säga, men vi förbehåller oss rätten att säga emot, säger Bengt Isaksson, pastor för Metodistkyrkan i Vetlanda."


Men vänta nu lite, det är något fel i resonemanget. Om man bränner det någon har skrivit, åsikter och tankar, så är väl handlingen det ultimata sättet att förneka, förhindra den människan från att säga det han vill.
Uttrycka sin åsikt.


Det är märkligt att pastorerna tycks sakna förtänksamhet - har man ingen vetskap om t.ex. nazisterna bokbål. Förstår man inte symboliken - det otäcka i sitt initiativ?

Dagens Nyheter Aftonbladet Dagen Göteborgsposten

Folkpartiet

Bör skolhälsovården förändras?

Jag minns min gamla skola. Min kära flickskola. Jag kommer särskilt ihåg när vi satt halvt avklädda och huttrande i skolläkarens väntrum. Skolläkaren var där någon gång och lyssnade på hjärta och lungor. Skärmbildsbussen kom vid något tillfälle.
Någon skolsköterska har jag faktiskt inget minne av. Inte heller ungdomsproblem.

Men åter till nutid.
Många undersökningar bland elever visar, år efter år, att särskilt flickorna mår dåligt. Verkligheten är mycket pressande för många ungdomar, orsakerna är flera och komplexa. Symptomen är mer av psykisk karaktär, inte fysisk.

Om man ser på skolhälsovårdens basprogram, så är focus huvudsakligen på det fysika. Man genomför vaccinationsprogram, längd- och viktkontroll och vid särskilt behov sker kontakt med läkare. Men att svara upp mot ungdomars mest angelägna behov är svårt för skolhälsovården.
Bland annat vaccinationsprogrammen binder upp skolsköterskorna.
Inte minst de senaste massvaccinationerna vad gäller livmoderhalscancer och svininfluensa. Naturligtvis är dessa insatser mycket viktiga, men frågan är om man skulle kunna organisera om skolhälsovården så att den kan ägna mer tid åt ungdomarnas behov.

Jag blev glatt överraskad när jag nyligen stötte på en artikel skriven av skolöverläkaren Nils Lundin, Helsingborg.
Han menar att regioner och landsting bör ta över ”skolvaccineringar”. Då skulle  skolhälsovården kunna fokusera på ett av sina viktigaste uppdrag i den framtida elevhälsan – elevernas arbetsmiljö!

Folkpartiet anser att skolhälsovården behöver förstärkas. Särskilt vad gäller skolsköterskor, men även kuratorer och psykologer.
Alla barn ska ha tillgång till en bra skolhälsovård, oavsett var de bor. Folkpartiets barnpolitiska program

Strukturerat Kvalitetsarbete för Svensk Skolhälsovård (pdf)

Socialdepartementet-utredningsuppdrag-vaccinationsprogram

Vårliga vindar draga.....

Länge smög oppositionen och kastade rödgröna skuggor över folkhemmet.
Trots att ledargarnityret hos oppositionen (med undantag av mp) inger föga förtroende, har uppenbarligen fördom och känsla bidragit till höga siffror i tidigare väljarundersökningar.

Men nu har valrörelsens lyktor tänts....
Förtroendet för regeringen är högt, enligt flera undersökningar, vilket borde avspegla sig i de stora väljarundersökningarna SIFO, Demoskop med flera.
Demoskops nyligen publicerade undersökning visar ett övertag för regeringen.
Den är effektiv och levererar. Och kvalitet håller i längden.
Förhoppningsvis inser fler och fler detta.

Sverige  behöver alliansregeringens realistiska politik. Folkpartiet kommer fortsatt  att vara med och styra Sverige med framtidstro och optimism. För frihet och trygghet.

Folkpartiet-Jan Björklund

Expressen

Dom där rika...

Klassretoriken firar i dessa dagar triumfer. De röda är ju för klassamhällets bevarande och det är tragiskt. Människor ska buntas ihop. Kollektivet före individen. Jag, som liberal, har individen som utgångspunkt. En människa är en människa. De röda häcklar gärna de "rika", som naturligtvis betecknas som en homogen grupp som ska knipas åt ordentligt.
Parasiter på samhällskroppen är vad de är....

Nu är ju de förmögna väldigt få, så att mjölka dom ger inte så mycket. Men det säger inte de röda. De säger inte heller att de förmögna och rika bidrar med mycket till allas vår välfärd. Mona Sahlin upprepar att nu får de allt vara med och betala "lite" högre skatter. Som om de inte gör det, redan! De "rika" betalar ju statlig skatt med 20 % och värnskatt med 5 % på sina "höga" inkomster och och dessutom kommunal-/landstingsskatt på cirka 30 % på hela inkomsten. Du är orättvis Mona Sahlin.


Skattebetalarna kommenterar den rödgröna budgeten och skriver: " ..Att det egentligen betyder att nästan 400 000 personer, eller cirka 12 procent av alla heltidsarbetande får högre marginalskatt med 2,5 procentenheter får du läsa det finstilta för att lista ut. Över en månadslön på 40 000 kr blir högsta marginalskatten nu 59,2 procent. Marginalskatten drars därmed upp till en nivå som troligtvis gör orimligt mycket skada på ekonomin i förhållande till hur mycket pengar extraskatten drar in till staten"

Kommer ni ihåg hur hushållsnära tjänster transformerades till närmast en form av människohandel av sossarna? Den som vill köpa tjänsten anses som kriminell och dessutom påpekas, att städa ska man göra själv. Den som städar hos andra är piga och det är fult. Men notera att sossarna sällan nu för tiden, talar om pigavdrag eller pigtjänster. Varför?

Jo, man vet att de hushållsnära tjänsterna har varit en framgång. De har medfört att många människor fått arbete och därmed en mycket betydelsefull ingång till arbetsmarknaden. Men hellre än att ha kvar avdragssystemet och jobben, så friställer man människor och sparkar in pengarna och de friställda i arbetsförmedlingskvarnen. Du är orättvis Mona Sahlin.

Det är en tung ryggsäck med en massa 1800-tals prylar som sossarna släpar runt.

Folkpartiet säger ja till framtiden. Se möjligheterna.

Skattebetalarna Dagens Nyheter Expressen Jobbskatteavdrag.se


RSS 2.0