Lars Ohly kapitalist på sina villkor

Lars Ohly är en partiledare som ibland med hätska uttalanden fördömer "kapitalet" och de "rika". Under röda fanor skräder han inte orden.
Envist hävdar han det socialistiska (kommunistiska?) samhällets storhet och det kapitalistiska (marknadsekonomiska) samhällets ruttenhet.
Han förfasar sig över de "rika" som köper hus/bostadsrätter, placerar sina barn i friskolor och dessutom går förbi alla andra stackars människor via en gräddfil i sjukvården.

Hans världsbild ter sig förenklad.

Efter en intervju i tidningen Metro borde de flesta nu inse att Ohly inte är trovärdig i sin politiska retorik.
I områden som rör fotboll, är det enligt Ohly helt ok att följa de kapitalistiska marknadsprinciperna. Spelarna, människorna, är handelsvaror som kan köpas och säljas. Deras oskäliga, ibland fantastiska, löner är inget problem för vänsterledaren.

Ohly avskyr elit och hans skolpolitik betonar vikten av höjdhopp utan ribba (=inga betyg/mätning av kunskap). Men när det gäller fotboll ändrar han sin politik och säger: "Men vi har sämre möjligheter än våra närmaste grannländer att betala bra löner till idrottsutövare på grund av skattereglerna. Det kanske är rimligt att de får särskilda villkor så att vi kan behålla en elit i Sverige".

Men är inte det resonemanget applicerbart på många samhällsområden? Självklart säger jag.

Folkpartiet inser bland annat nödvändigheten av att satsa på svensk forskning, utländska forskare i Sverige och ett positivt och kreativt forsknings- och utbildningsklimat. För att skapa framgångsrika forskningsmiljöer vill vi utveckla eltiforskning inom vissa områden med forskning i världsklass.
Vi anser att det behövs en elit, inte bara inom idrott.

I sin presentation på Vänsterpartiets hemsida skriver Ohly: "Det jag brinner mest för i politiken är att utjämna skillnader i makt, inflytande, förmögenheter och inkomster mellan klasser, mellan män och kvinnor, mellan regioner och länder". Jaha.

Ohly tillstår att det finns mörka mörka sidor i hans liv. En är att han har varit medlem i Folkpartiets ungdomsförbund. ;) Vilka kan de andra vara? Kanske att han bor i en bostadsrätt, har ett sommarställe och att hans barn går i en friskola och att han låter sig opereras på ett privat sjukhus.
Det gör väl inte en proletär?

Expressen Dagens Nyheter Svenska Dagbladet

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0