Korkat kommunalråd belastar samhället


Under valrörelsen förra året drabbades vi av socialdemokratiska kommunal- och landstingsråd som lanserade tokigheter. Läs mina tidigare inlägg Nu har S flippat ut och Send in the clowns, ...or out?!
Ja, korkskallar finns i alla partier, nu är det dags för centerpartiets bidrag.
Stefan Hanna är kommunalråd i Uppsala och när jag läser det som han har skrivit, ställer jag mig frågan: "Hur korkad (milt uttryckt) får man vara som kommunalråd?" Svar: "Det finns ingen gräns". Duglighet och kompetens är tyvärr inte alltid det som bereder vägen för topppolitiker. Istället sker ett onaturligt urval grundat på helt andra kriterier.

Stefan Hanna har på sin blogg lanserat flera tokiga förslag.
Ett innebär att överviktiga skall betala en extra skatt, för att "de utsätter det gemensamma systemet för mycket större påfrestningar". Förslaget får mig naturligtvis att reagera och ger många tankar.
En är att denne Hanna har mycket dåliga kunskaper och insikter om överviktens etiologi.
Jag är en praktisk person, så låt mig inledningsvis fundera över hur det hela skall gå till. 1) Hur ska kriterierna för övervikt och därmed skatteverket beskattningsunderlag utformas? Bör man utgå från BMI, tveksamt. BMI kan vara missvisande och ett högt värde behöver inte innebära att personen är sjuk eller har dålig kondis. Det blir knepigt. Jag tycker att det bör finnas vissa "karenskilon", säg 10 kilo, innan skatten slår till med full kraft. Det blir nog marginaleffekter här som är svåra att förutse.


2) Hur ska man koppla skattenivån till olika medicinska parametrar: medicinering, vätskeansamling, sjukdomar i cirkulationsorgan, rörelseorgan och depressionssjukdomar. Överviktiga i rullstol blir nog föremål för en granskning. Det är kanske en förmildrande omständighet om man före imobiliseringen var normalviktig eller nästan normalviktig. Här kan det bli fråga om ett skatteavdrag, men det kan ju vid närmare granskning visa sig att det istället blir ett skattetilllägg. Personen kanske redan var överviktig redan innan rullstolspositionen. Det här blir inte lätt. Depressiva personer kan ibland åka "berg-och-dalbana" i vikthänseende, här är det läge för en glidande skatteskala.

3) Nu till det mer administrativa. Större delen av befolkningen måste kallas till invägning och en årlig uppföljning och dokumentation ske. Självklart bör VÅRDEN bli ansvarig för detta, då det krävs ett professionellt handlag. Ett kilo hit eller dit kan betyda en ekonomisk påfrestningen för individen. Vill det sig riktigt illa går man i konkurs. Och allvarligt talat, vad är det som hindrar staten från att manipulera vågarna för att få in mer pengar till statskassan.

Byråkratin firar julafton. Tänk på alla blanketter och instruktioner som ska utarbetas. Skatteverket kommer att få en ny handbok avseende den nya skattelagen.

Versamheten ska granskas. Jag säger RIKSREVISIONEN. Socialstyrelsen bör väl beredas tillfälle att lägga några etiska aspekter....Patientombudsmännen aktiveras, ty om överviktiga belastar det gemensamma systemet så är de väl alla patienter. Eller?

Vilka är tärande? Vilka ska pekas ut, vilka ska bestraffas? Det finns många bottnar i Stefan Hannas förslag. Det blir ännu tydligare när han gör bort sig ännu mer och föreslår att bidragsfuskare skall placeras utanför våra shoppingscenter med en hyenadräkt och en lapp där det står ”jag stal pengar från de svagaste i vårt samhälle”.

Ska vi på motsvarande sätt kanske placera rökare, alkoholister, cancersjuka, "överviktiga" och män (ja, män kostar samhället ofantliga pengar: kriminalitet, våldsbrott, huliganism). Men att tillverka dräkter till denna heterogena grupp är inte möjligt. Varför då inte istället klippa till små tyglappar i olika färger och former, som de tärande får fästa på sina kläder. Då går det lätt för alla se vem som är vem. Vad tycker du Hanna?

Jag tycker Hannas inlägg på bloggen är allvarliga. De går inte vifta bort med att "han beklagar om någon tagit illa vid sig" o.s.v.. Det speglar en människosyn som inte är förenlig med hans politiska uppdrag. Ett kommunalråd måste ha mer förnuft och omdöme.

Det är botten det här och jag hoppas att centerpartiet ser till att han slipper sina  uppgifter.
Det är pinsamt att en sådan politiker ingår i Alliansen.

Svenska Dagbladet Brännpunkt

Aftonbladet Alliansfritt Sverige Expressen

Svenska Dagbladet Aftonbladet/Federley

RSS 2.0