Det behövs en konstant energidebatt i samhället

Runt om i världen fortsätter den fossila, miljöskadliga verksamheten. Ständigt sker oljeutsläpp i haven. Den marina miljön med dess djur och växter skadas. Mängder av partiklar, kväveoxider och bensen från bensindrivna bilar skadar allt i sin omgivning.
Forskare har konstaterat ett klart samband  mellan detta och sjukdomar i andnings- och cirkulationsorganen. Särskilt barn är mycket känsliga.
Olje- och koleldning släpper ut mängder av  ämnen som medför en försurning av mark och vatten. Utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser har medfört, att jordens klimat förändras då temperaturen höjs.
image89
De fossila bränslena hotar vår existens, det är faktum.

Och när oljan t.ex. förstör våra stränder och sjöfåglar,
då står ekofundamentalisten där och ropar att kärnkraften är farlig.

Vår energiförsörjning är av stor och central betydelse.
Länge har socialdemokraterna, med sin rödgröna svans, blockerat en bred och öppen debatt om kärnkraften. Man har istället levererat en dogm, som framhålls som sanning. Den som av olika anledningar har svårt att sätta sig in i frågan, blir då vilseledd. Som liberal vill jag att alla skall få kunskap, det är först då som man kritiskt kan granska argument och ta ställning.

Energifrågorna är komplexa, därför vore det bra om folkpartiet medverkade till,
att svenska folket ges större möjlighet att debattera och informera sig
om kärnkraften och energiförsörjningen.  


Svenska Dagbladet    Dagens Nyheter    Folkpartiet


Klimatliberalen 1: Kärnkraften har framtiden för sig

Om världens energibehov skall säkras så behövs mer energi. Enligt prognoser kommer efterfrågan att öka stadigt under de kommande 40 åren. Kärnkraften är en energikälla som är säker, ren och bidrar inte till växthuseffekten. Kärnkraften har framtiden för sig och utvecklingspotentialen är enorm. image87
Andra energikällor som exempelvis vattenkraft, solceller och vätgas är även mycket viktiga och här skall utvecklingsarbetet intensifieras.

Men för att få fram stora mängder med billig energi, så är det endast kärnkraften som i dag har denna potential. Självklart är även andra faktorer viktiga för energiförsörjningen t.ex. energieffektivisering och stopp för energislöseri.

I världen sker en utbyggnad av kärnkraft. Särskilt kraftig är den i Kina och Indien. Internationellt pågår mängder av forsknings- och utvecklingsprojekt. Nya typer av reaktorer utvecklas som är effektivare, bränslesnåla och ännu säkrare. I dagens reaktorer utnyttjas endast ca.1 % av bränslet och tekniken tillåter inte temperaturer på över 300 grader vilket begränsar effektiviteten.

Europeiska Unionen deltager bl.a. i ett internationellt samarbetsprojekt, Generation IV International Forum (GIF). Gen IV-reaktorerna kan användas för att producera vätgas till bränsleceller. Då slipper vi den stora mängd koldioxid (CO2), som blir resultatet när man använder naturgas eller kol för vätgasproduktion.

Tillgången på olja och gas är ett större hot såväl ur säkerhet- som

miljösynpunkt. Riskerna blir mindre med ett minskat beroende av fossila bränslen - där en utbyggnad av kärnkraften ingår.


Bland länder med kärnkraft får Sverige ett högt betyg, det som bl.a. utmärker vårt land är omhändertagandet av använt kärnbränsle. Här är vi i många avseenden marknadsledande.

Naturligtvis skall vi i vårt land bidra med forskning och utveckling av  kärnkraften.
Forskningsminister Lars Leijonborg: "Forskning kring kärnteknik kommer att vara ett viktigt forskningsområde under många år framöver!"

Svenska Dagbladet     Aftonbladet    Dagens Nyheter  
         Vad händer inom kärnkraftsområdet?    Generation IV-reaktorer

2007 blev 2008............och temperaturen stiger

Det blev en kraftfull avslutning på år 2007. En riktig knock-out. Benazir Bhutto dödades. Med henne ett hopp, om en utveckling i riktning mot fred och demokrati. Läget i Pakistan är oerhört svårt och komplext. Med Al Quaida´s och Talibanernas träningsläger på landets territorium och militärens dunkla stöd till dem är det, enligt min mening, oklart vad Pakistans statsledning står. Nu behövs ett långsiktigt och seriöst stöd från omvärlden, för att stabilisera landet.image86
När väl årskiftet var överståndet, så var det dags för nästa oroshärd att tända. Kenya. Överraskande. Oroligheter och kravaller startade, när president Mwai Kibaki's Kikuyu anklagades för att ha fuskat till sig segern i valet den 27 december 2007. The Orange Democratic Movement (ODM) hävdar att de vunnit valet, och att deras kandidat Raila Odinga därmed skall utropas till president. Båda anklagar varandra för etnisk rensning och folkmord. 

År 2008 kommer väl i stort att följa den vedertagna mallen för människligt beteende. Makthunger, girighet och dumhet firar fortfarande triumfer. 


Svenska Dagbladet    Dagens Nyheter    Pambazuka News

RSS 2.0