Klimatliberalen 1: Kärnkraften har framtiden för sig

Om världens energibehov skall säkras så behövs mer energi. Enligt prognoser kommer efterfrågan att öka stadigt under de kommande 40 åren. Kärnkraften är en energikälla som är säker, ren och bidrar inte till växthuseffekten. Kärnkraften har framtiden för sig och utvecklingspotentialen är enorm. image87
Andra energikällor som exempelvis vattenkraft, solceller och vätgas är även mycket viktiga och här skall utvecklingsarbetet intensifieras.

Men för att få fram stora mängder med billig energi, så är det endast kärnkraften som i dag har denna potential. Självklart är även andra faktorer viktiga för energiförsörjningen t.ex. energieffektivisering och stopp för energislöseri.

I världen sker en utbyggnad av kärnkraft. Särskilt kraftig är den i Kina och Indien. Internationellt pågår mängder av forsknings- och utvecklingsprojekt. Nya typer av reaktorer utvecklas som är effektivare, bränslesnåla och ännu säkrare. I dagens reaktorer utnyttjas endast ca.1 % av bränslet och tekniken tillåter inte temperaturer på över 300 grader vilket begränsar effektiviteten.

Europeiska Unionen deltager bl.a. i ett internationellt samarbetsprojekt, Generation IV International Forum (GIF). Gen IV-reaktorerna kan användas för att producera vätgas till bränsleceller. Då slipper vi den stora mängd koldioxid (CO2), som blir resultatet när man använder naturgas eller kol för vätgasproduktion.

Tillgången på olja och gas är ett större hot såväl ur säkerhet- som

miljösynpunkt. Riskerna blir mindre med ett minskat beroende av fossila bränslen - där en utbyggnad av kärnkraften ingår.


Bland länder med kärnkraft får Sverige ett högt betyg, det som bl.a. utmärker vårt land är omhändertagandet av använt kärnbränsle. Här är vi i många avseenden marknadsledande.

Naturligtvis skall vi i vårt land bidra med forskning och utveckling av  kärnkraften.
Forskningsminister Lars Leijonborg: "Forskning kring kärnteknik kommer att vara ett viktigt forskningsområde under många år framöver!"

Svenska Dagbladet     Aftonbladet    Dagens Nyheter  
         Vad händer inom kärnkraftsområdet?    Generation IV-reaktorer

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0