Leijonborg är en tillgång i regeringen

Det är bra om Lars Leijonborg blir kvar i regeringen. Jag anser att han är en mycket kompetent och erfaren image51politiker. Det vore dessutom oklokt att börja ändra i ett vinnande koncept. Att han nu kan focusera på sitt uppdrag, som minister med ansvar för högre utbildning och forskning, kommer att vara positivt. Dessutom fortsätter han som ordförande i regeringens globaliseringsråd. Även inom rådets arbetsområde, är jag övertygad om att han kommer att göra ett utmärkt jobb.

Folkpartiet med Lars, har gjort stora politiska insatser. Exempel på detta är, att vi har drivit debatt om skolan och integrationsfrågor och fått genomslag för våra åsikter. Vi har fått många att tänka till och tänka nytt. Det är bra. Jag ser också Folkpartiet och Lars Leijonborg som ytterst betydelsefulla, när det gäller att balansera moderaterna och kristdemokraterna.

Jag förirrade mig in på Morgan Johanssons blogg, han var minister i förra s-regeringen. Som oppositionell måste han ju lägga ut lite snubbeltrådar och talar därför om "inre maktkamp" i regeringen och att Jan Björklund är "en överrock" till Leijonborg. Sedan visar Morgan Johansson upp en sympatisk sida, i det att han oroar sig för att Lars inte skall tycka att det är roligt att gå till jobbet. På jobbet väntar ju den elake Jan. Ja, ja, vi får väl se. Jag tror att den gode Morgan överdriver.
En överdrift är det inte när jag påstår, att det var många i Göran Perssons s-regering, som mådde dåligt på jobbet. En del drabbades ju av minnesförlust! Vilken stress.   

Dagens Nyheter    Svenska Dagbladet

Nej, ingen folkomröstning om EU-fördraget

I slutet av oktober samlas Europas regeringschefer till ett toppmöte. En ny fördragstext skall då godkännas. Den som förespråkar en folkomröstning, om det kommande EU-fördraget, borde fundera en gång till. Jag har läst det nuvarande fördraget, det är mycket omfattande och kräver mycket arbete att ta sig igenom. Att  anordna en folkomröstning, där frågeställningen är Ja eller Nej till fördraget, är fel. Fördragstexten är så komplex och innehåller så många delar. Det vore "odemokratiskt", att överlåta beslutet till människor som är okunniga. Jag vet hur det var i EMU-omröstningen, det var många som inte visste vad omröstningen ytterst handlade om. Man fick en massa konstiga besked. Nej, låt våra demokratiskt förtroendevalda ta sitt ansvar och göra sitt jobb. Men läs själv fördragstexten, skaffa dig kunskaper, engagera dig i EU. Gör så att vi får en levande och givande diskussion om EU-frågorna. Det är ett värdefullt stöd för de förtroendevalda i deras arbete. Hösten 2009 är Sverige ordförande i EU, det är en utmaning och möjlighet för oss att göra skillnad. Dessutom genomförs samma år val till Europaparlamentet.

Dagens Nyheter

ELVIS ¤¤¤ 1977 - 16 augusti - 2007


 Såimage43 länge man finns i någons hjärta, så lever man.



Svenska Dagbladet   Expressen    BBC   Elvis Week 2007

Alliansens brist på känsla ger oppositionen övertag

Senaste Demoskopundersökningen visar en rejäl tillbakagång för Alliansen.
Särskilt tråkigt är det, att Folkpartiet minskar ytterligare och nu ligger på 5,2 procent.
Jag har i tidigare inlägg pekat på strategiska misstag, som jag anser att Alliansen gör.
Istället för att visa fingertoppskänsla, drämmer man till ordentligt. Det är fel strategi om man vill nå de uppsatta målen. Nu är sjukskrivning av utmattade och utbrända människor i focus. Från och med oktober månad har läkarkåren att förhålla sig till de nya riktlinjer som Socialstyrelsen utfärdar. Olika diagnoser får sjukskrivningstiden fixerad. Men att blir sjukskriven är inte självklart, utan som utbränd kan man nog jobba trots allt. Eventuellt med minskad arbetsbelastning.
Då undrar jag, vad menas med minskad arbetsbelastning?
Betyder det att undvika vissa arbetsuppgifter? I så fall vilka? Vilka arbetsuppgifter skall läkaren, undersköterskan, spårvagnsföraren, läraren eller restaurangpersonalen undvika? Fungerar arbetsplatsen då?
Eller betyder minskad arbetsbelastning, att man skall gå ner i arbetstid? Kan man försörja sig då, när man inte har någon sjukersättning.

Jag anser att regeringen angripit de höga sjukskrivningtalen, genom åtgärder i fel ordning.
Människor som hamnat i denna svåra situation, måste få ett bra bemötande. En korrekt diagnos och behandling. Och en adekvat rehabilitering. Ordentligt med resurser skall avsättas till detta. När vi har rätt och tillräckligt med åtgärder, då kan vi ta oss an frågeställningen om sjukskrivningens omfattning.

Jag förstår de människor, som i dagarna får sin ångest ytterligare förstärkt.














Dagens Nyheter

Svärmor har återvänt från Kontinenten


Klicka och se en förstoring av bilden

Sannerligen, svärmor är åter på svensk jord. Nästan med en gång tvingas jag att förhålla mig till en svensk katastrof. Sverige håller andan. "Allsång på Skansen" kunde inte ses av en betydande del av befolkningen.
TV-nätet blev utslaget av någon anledning. (Vad annars?).
Nu var goda råd dyra och SVT köpte uppenbarligen ett. Inspelningen skall snabbredigeras och sändas i repris i kväll. Hoppas att denna åtgärd är tillräcklig för att hindrar en svensk kollaps. Man bävar.
Ja, nu tillät jag mig att vara lite skämtsam. Men skämt åsido, så har jag nyligen under min kontinentala sejour, blivit bekant med katastrofer

Särskilt två, som inträffade i juli, vill jag kommentera:
Bränderna på Kanarieöarna och strömavbrottet i Barcelona. Dessa dominerade de spanska mediernas nyhetsrapportering.
Kanarieöarna består av sju öar. De öar som eldhärjades var Gran Canaria, Tenerife, La Gomera och La Palma. De två första drabbades mycket svårt och man betecknar det inträffade som en gigantisk miljökatastrof. Flora och fauna som är unik för Kanarieöarna, är allvarligt skadad.  Markytor motsvarande 35000 fotbollsplaner är ödelagda. 14000 innvånare fick evakueras, på Tenerife blev drygt 900 hem ödelagda. Orsaken till eldstormen på Gran Canaria är fastställd. Det var en trettiosjuårig skogvaktare, arg för att han förlorat jobbet, som tände på. Han sitter nu i tryggt förvar i ett fängelse.
De populära turistorterna var aldrig hotade, läste jag i en svensk tidning. Det var ju skönt.

Barcelona är Spaniens näst största stad, med 1,6 miljoner invånare. 300.000 elabonenter drabbades av ett massivt strömavbrott den 23 juli. Många verksamheter var tvungna att stänga. Tre tunnelbanelinjer, trafikljus och gatubelysning ur funktion liksom luftkonditionering och kyldiskar. Det rådde kaos i Barcelona. I tre dagar var staden mer eller mindre utan ström. Invånarna gick ut på gatorna och trummade på kastruller, blåste i visselpipor och ropade ut sin vrede mot elbolaget Fecsa-Endesa. Orsaken till strömavbrottet var en trasig kabel, som utlöste en kedjereaktion av transformatorbränder. Troligen är brister i underhållet av transformatorstationerna grunden. 
Den spanska infrastrukturen är inte så stabil som vår, det har jag konstaterat flera gånger.

Men jag gillar Spanien, solen, havet, människorna och livsstilen. El Pais skriver att hotellnäringen planerar att bygga 49 nya hotell i Barcelona fram till 2011. Många ställer sig frågan: "Hur mycket turister tål Spanien?". Spanjorer demonstrerar mot exploateringen av landet. Jag delar deras oro, när jag ser de brittiska och tyska kolonierna. För länge sedan lär Tyskland ha frågat Spanien, om man inte kunde få köpa Mallorca! Svaret var NEJ.


RSS 2.0