Nej, ingen folkomröstning om EU-fördraget

I slutet av oktober samlas Europas regeringschefer till ett toppmöte. En ny fördragstext skall då godkännas. Den som förespråkar en folkomröstning, om det kommande EU-fördraget, borde fundera en gång till. Jag har läst det nuvarande fördraget, det är mycket omfattande och kräver mycket arbete att ta sig igenom. Att  anordna en folkomröstning, där frågeställningen är Ja eller Nej till fördraget, är fel. Fördragstexten är så komplex och innehåller så många delar. Det vore "odemokratiskt", att överlåta beslutet till människor som är okunniga. Jag vet hur det var i EMU-omröstningen, det var många som inte visste vad omröstningen ytterst handlade om. Man fick en massa konstiga besked. Nej, låt våra demokratiskt förtroendevalda ta sitt ansvar och göra sitt jobb. Men läs själv fördragstexten, skaffa dig kunskaper, engagera dig i EU. Gör så att vi får en levande och givande diskussion om EU-frågorna. Det är ett värdefullt stöd för de förtroendevalda i deras arbete. Hösten 2009 är Sverige ordförande i EU, det är en utmaning och möjlighet för oss att göra skillnad. Dessutom genomförs samma år val till Europaparlamentet.

Dagens Nyheter

Kommentarer
Postat av: Knute

Tiderna ändras. Kanske det gamla har blivit nytt igen. Många EU-anhängare har blivit skeptiska på sistone, däribland jag själv. Det demokratiska underskottet, som jag blundade för när jag röstade ja till EU, börjar bli besvärande. Om man jämför med USA finns där en senat som tar till vara de små staternas intressen, i Europa gör man tvärtom. Unionen får inte bli som Sovjet eller Unionen där det lades ett lock på motsättningarna, som en tryckkokare som exploderade. Den muslimska massinvandringen kan medföra att EU utvecklas till en polisstat. Redan stryps yttrandefriheten genom hatbrottslagstiftning, som muslimska fundamentalister inte är sena att utnyttja för att genomdriva sharialagar.
Eurokraterna är förstås ivriga att få igenom konstitutionen eller traktaten, eller vad de kallar det. De tycker att det för närvarande går för trögt att få igenom sina otrevliga beslut.
Men nya medlemmar som Polen och Ungern vill inte bli överkörda, vilket de kommer att bli enligt den nya konstitutionen. Samma sak där som här, det var inte detta EU de ville in i. Om man som dem nyss har sluppit ur ett förtryck vill man inte in i ett nytt.
Med tanke på att EUs värdland Belgien snabbt håller på att falla sönder, är det bråttom att stoppa EU-konstitutionen. Om inte Flandern och Vallonien kan hålla ihop, hur ska Europa kunna det? Belgien är en multinationell stat, själva modellen för Europaunionen.

2007-08-26 @ 18:52:28
URL: http://everykindapeople.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0