Svensk skola och ledarskapets betydelse

I dag presenterar Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) rapporten Aktuellt om Skola och förskola 2010. Den visar att förbättringar har skett och att den svenska skolan i stort sett är bra. Särskilt framhålls förskolan, som kännetecknas av snabb utvecklingstakt och hög kvalitet. I grundskolan når allt fler elever målen och inom gymnasieskolan ges fler slutbetyg än tidigare och allt fler elever blir behöriga till universitet och högskola. Andelen elever med icke godkända betyg i kärnämnena minskar.

Men det finns problem.

Drygt var tionde niondeklassare är obehörig till gymnasiet, d.v.s. saknar godkänt betyg i svenska, engelska och matematik. Den siffran har varit oförändrad i snart tio år.
Kunskaps­skillnaderna mellan flickor och pojkar består år från år.
Pojkar presterar sämre än flickor.
Skolan lyckas inte med att kompensera för de sämre förutsättningar som vissa elever har.

Bland  gymnasieeleverna ses försämrade kunskaper i matematik och fysik, i förhållande till andra länder.

Hur kan förbättringar ske, vad kännetecknar framgångrika skolor/kommuner?


Exempel på framgångsfaktorer är:
Kompetenta lärare
Höga förväntningar

Rapporten visar att bra ledarskap är den gemensamma framgångsfaktorn:
I ett bra ledarskap ingår att arbeta för att utveckla och använda den kompetens som finns i hela organisationen, liksom att skapa förtroendefulla relationer och att följa upp verksamhetens resultat.
Detta gäller för såväl politiker, ledande tjänstemän som rektorer.

När rektors ledarskap sätts i relation till skolans framgång, visar det sig att rektorerna vid de framgångsrika skolorna tar ett större ansvar för sitt läroplansuppdrag och pedagogiska ledarskap.


Alltså:
- Tydlig rollfördelning och förtroende politiker - tjänstemän
- Politiskt ansvar för resultaten
- Långsiktighet avseende mål och strategier
- Aktiv förvaltningschef som ger rektor förutsättning att leda
- Rektorer som tar och vill ta ett pedagogiskt ledarskap
- Rektorer som fokuserar på läroplansuppdraget

Det är dags att sikta högre.

SKL´s rapport Skolporten

Folkpartiets utbildningspolitiska program Utbildningsdep. Ny rektorsutbildning GP

Framåt för brittiska liberaler

Den 6 maj går Storbrittanien till val och det verkar i nuläget, som om Liberaldemokraterna får en mer betydelsefull roll än tidigare. Partiet är kritiskt till de "gamla" partierna The Labour Party och The Conservative Party (Tory Party), som växelvis
haft makten i 65 år.

Enligt liberalernas partiledare Nick Clegg är det hans parti, som har visionerna och kan förändra landet. De har viljan och kraften att göra upp med ett ruttet politiskt system.

Det behövs genomgripande strukturella förändringar.
Partiet har formulerat fyra områden som särskilt prioriteras:
Fair taxes - that put money back in your pocket,
Fair chance - for every child,
Fair future - creating jobs by making Britian greener
Fair deal - by cleaning up politics.


Nick Clegg lyckades bra i den tv-sända debatten med motståndarna Gordon Brown och David Cameron och opinionsiffrorna steg. Men det blir tufft för liberaldemokraterna. Gamla betongpartiet lämnar inte makt utan strid.




Folkpartiet Liberalerna
i Sverige är systerparti till Liberaldemokraterna. De ingår tillsammans med 54 andra liberala partier i ELDR (European Liberal Democrat and Reform Party).
Det tyska liberala partiet FDP, som nu ingår i den tyska regeringen, är också med här.

Jag önskar Liberaldemokraterna fortsatt framgång.
Det behövs mer liberal politik både i Storbrittanien och Sverige.

BBC Svenska Dagbladet Dagens Nyheter Expressen

Monas tunna valsoppa, med klimpar

Jaha, det var som jag misstänkt, socialdemokraterna har aldrig haft som mål att skapa fler jobb, mer utbildning, minska barnfattigdomen eller minska socialbidragsberoendet. Hur ska man annars tolka Mona Sahlins budskap i debattartikeln i DN: "Vi har omprövat politiken - här är våra fyra nya mål"?? ^^

Artikeln är ett hopkok av påståenden och önskningar utan någon solid koppling till strategier. 

I snart fyra år har Mona Sahlin glidit undan och sagt att väljarna ska få besked i god tid före valet. På senare tid har hon slagit sig ihop med Mp och V; ännu mer prat och målformulering. Jag undrar hur ni ska göra det? Vad kostar det? En hel del, skatterna kommer att höjas. Vilka skatter?


I tidningen Sunt förnuft (Skattebetalarna) presenteras en beräkning av oppositionens planerade skattehöjningar 2012: Socialdemokraterna 23 miljarder, Miljöpartiet 41 miljarder och Vänsterpartiet 64 miljarder.
Vilken nivå kommer man att enas om, vid ett eventuellt regeringsinnehav?

Vilka strukturförändringar kommer att ske?

På en presskonferens i tisdags var det så dags för Mona Sahlin att presentera åtta stycken socialdemokratiska valklimpar (vallokomotiv). Inte kommer dessa att krydda anrättningen, den blir lika tråkig vanligt. Vilken soppa!


Dagens Nyheter Expressen Svenska Dagbladet

Folkpartiet höll sitt löfte om lärarlegitimation

Regeringen meddelade idag, att ytterligare satsningar görs för att kvalitetssäkra läraryrket. Dels införs en  yrkeslegitimation och dels ska den nya läraren få ett introduktionsår tillsammans med en mentor. Under introduktionsåret får läraren eller förskolläraren inte tillsvidareanställas.

Med ett intyg om godkänt introduktionsår och med godkänd formell utbildning i botten ska en lärare eller förskollärare kunna få sin legitimation. På så sätt införs en dubbel kvalitetssäkring av den blivande lärarens lämplighet. Endast den som har yrkeslegitimation får ges fast anställning som lärare eller förskollärare.
En yrkeslegitimation innebär att den behov kan dras in. Det är den föreslagna Lärarnas ansvarsnämnd som kommer att fatta sådana beslut. Läs förslaget på regeringens hemsida.


Både Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund är positiva till förslaget. Även Marie Granlund, utbildningspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, är nöjd med att yrkeslegitimationen införs.

Skolminister Jan Björklund (fp) har initierat flera genomgripande reformer.
Skolans och lärarnas kvalitet har en avgörande betydelse för barnens utveckling och framtid. Satsningarna som görs är investeringar i barnen och därmed också framtiden. Alla de yrkesgrupper som arbetar med barnen, ska ha bästa kompetens, förutsättningar och uppskattning. Barnen är det mest värdefulla som vi har.


Dagens Nyheter Aftonbladet Folkpartiet Liberalerna DN

Fladdermöss är också människor

Fladdermöss är fridlysta i Sverige (18 arter i vårt land) och skyddas i svensk lag och av det europeiska avtalet Eurobats. Flera arter är hotade, då deras livsmiljö störts av förändringar i miljön. Fladdermössens boplatser och viktigaste jaktrevir (nyckelbiotoper) måste skyddas. Gamla träd med håligheter är bra boplatser. Fladdermössen är insektsätare och därför beroende av miljöer som är bra för insekter. D.v.s. ängar, små dungar med en rik flora, rufsiga och levande trädgårdar.
Vintern tillbringar fladdermössen i dvala, men i mars/april vaknar honorna och ägglossningen startar. Smart är att äggen nu befruktas av den sperma,  som honan lagrat sedan höstens parning.



Varför skriver jag nu om fladdermöss?
Jo, dels för att det är så intressanta däggdjur och dels för att kommunstyrelsen vid sitt senaste sammanträde beslöt, att söka statliga bidrag till några lokala naturvårdsprojekt bland andra Fladdermöss i Mölndal.


Det tycker jag är bra. Skyddet av den biologiska mångfalden är en hörnsten i den liberala miljöpolitiken. Biologisk mångfald främjar ekosystemets flexibilitet och uthållighet och behöver på alla sätt skyddas och bevaras åt framtida generationer.

Göteborgsposten


Fladdermus.net Scientific American Naturhistoriska riksmuseet

 


Fp hoppar av SKL´s förhandlingsdelegation

Skolans främsta uppdrag  är att ge eleverna kunskaper och färdigheter.
Lärarna är skolans viktigaste resurs och är avgörande för hur eleverna lyckas eller inte.

I Mölndal gör varje dag, engagerade lärare fantastiska insatser i sitt yrke. Ett yrke som är så mångfasetterat. Folkpartiet vill utveckla och förbättra skolan, bra villkor för lärarna är en förutsättning för detta.
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) förhandlar nu med lärarfacken, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund. Folkpartiet anser att arbetsgivarnas krav på ökad reglerad arbetstid fördjupar krisen mellan parterna och att förtroendet nu är uttömt.

"Folkpartiet lämnar nu förhandlingarna vad gäller lärarnas avtal. För de som vill göra en arbetstidsomläggning finns redan idag, i det centrala avtalet, möjlighet att göra lokala uppgörelser. Att centralt dirigera, i ständig strid med facken, har vi aldrig trott på" säger Folkpartiets förhandlare.





Som Folkpartiets ledamot i Barn-och utbildningnämnden
i Mölndal, ställer jag mig bakom detta.






Dagens Nyheter

Helene Odenjung



RSS 2.0