Fladdermöss är också människor

Fladdermöss är fridlysta i Sverige (18 arter i vårt land) och skyddas i svensk lag och av det europeiska avtalet Eurobats. Flera arter är hotade, då deras livsmiljö störts av förändringar i miljön. Fladdermössens boplatser och viktigaste jaktrevir (nyckelbiotoper) måste skyddas. Gamla träd med håligheter är bra boplatser. Fladdermössen är insektsätare och därför beroende av miljöer som är bra för insekter. D.v.s. ängar, små dungar med en rik flora, rufsiga och levande trädgårdar.
Vintern tillbringar fladdermössen i dvala, men i mars/april vaknar honorna och ägglossningen startar. Smart är att äggen nu befruktas av den sperma,  som honan lagrat sedan höstens parning.



Varför skriver jag nu om fladdermöss?
Jo, dels för att det är så intressanta däggdjur och dels för att kommunstyrelsen vid sitt senaste sammanträde beslöt, att söka statliga bidrag till några lokala naturvårdsprojekt bland andra Fladdermöss i Mölndal.


Det tycker jag är bra. Skyddet av den biologiska mångfalden är en hörnsten i den liberala miljöpolitiken. Biologisk mångfald främjar ekosystemets flexibilitet och uthållighet och behöver på alla sätt skyddas och bevaras åt framtida generationer.

Göteborgsposten


Fladdermus.net Scientific American Naturhistoriska riksmuseet

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0