I dag är jag RÖD - solidariet med folket i Burma



Daw Aung San Suu Kyi  har länge fört en heroisk kamp för folkets frihet. 1991 fick hon Nobels fredspris, som hon ännu inte kunnat ta emot. Hon hålls sedan 17 år isolerad av diktatorn, general Than Shwe. Hon fick inte ens närvara vid sin mans begravning.

image64    
Svenska Dagbladet       Expressen        BBC

Alliansen vann - vilken seger för skolpolitiken

I en debattartikel i Dagens Nyheter, beskriver f.d. statsrådet Morgan Johansson socialdemokraternas misslyckade skolpolitik. Det är i och för sig gentilt, men utan Alliansens seger i valet förra året, så hade socialdemokraterna säkert fortsatt sin chimära skolpolitik.

Var tredje gymnasieelev klarar inte studierna! Orsaken till det är att de lämnar grundskolan med bristfälliga kunskaper. Den svenska skolan har under lång tid gått i fel riktning, med sjunkande resultat, massavhopp från gymnasiet och utbrett stök som följd. En ytterligare allvarlig konsekvens är, att universiteten tvingas inrätta "basår", där studenterna skall inhämta kunskaper de saknar, för att klara utbildningen. D.v.s. gymnasiekunskaperna! Summan av s-politiken= okunskap, utslagning, utanförskap. Brist på frihet och valfrihet. Ofria människor.

Alliansens, och därmed Folkpartiets, skolpolitik innebär en skola för kunskap, med tydliga mål och utvärderingar. Det är en rättighet att få gå i en skola, som utgår från elevens behov, och som ger alla möjligheten att utvecklas till sitt bästa jag.
  
I årets budget satsas 900 miljoner på elever som har särskilt svårt i skolan, nu får de mer hjälp redan i lågstadiet. Barnen skall lära sig att läsa, skriva och räkna i lågstadiet. Genom tidiga utvärderingar, kan rätt stöd och hjälp sättas in i tid. Inte i högstadiet, då det kan var ett oöverstigligt hinder och en omrimlig uppgift för eleven att inhämta en stor mängd kunskap.

Utbildning vilar på grundkunskaper och sker systematiskt och stegvist.

Nu önskar Morgan Johansson, att socialdemokraterna skall få vara med och forma skolpolitiken. Han flörtar med Folkpartiet. (I ett försök att splittra Alliansen??) Jag tycker att det är bra, om vi kan få breda uppgörelser i viktiga frågor. Men hur angelägna och seriösa är egentligen Mona Sahlin och socialdemokraterna? I den första riksdagsmotionen de lade, är inte skolan prioriterad. Det finns ingen ny skolpolitik från deras sida, men jag ser fram emot den. I partiet sker nu rådslag om det mesta. Måtte det komma något bra ut av dessa.


                                                      Budget 2008, Utbildning och universitetsforskning (pdf)
Dagens Nyheter

Religiös friskola - varför?

Debatten om friskolor och särskilt de religiösa är intensiv och intressant. Och jag ställer mig frågan: "Varför vill man gå i en religiös friskola"? Ja, man vill väl, att den skall vara präglad av den religion, som man bekänner sig till. Likaväl som en friskola med inriktning på musik, idrott eller språk, kommer att prägla skolmiljön och eleverna med just detta.

Självklart påverkar den religiösa friskolan barnen i en viss religiös riktning. Det  handlar om uppfattningen om världen vi lever i, livsstil och förhållningssätt. Föräldrarna vill t.ex. att pojkar och flickor skall vara skilda åt, inte delta i simundervisning, sexualkunskap eller undervisning om religioner och andra livsåskådningar. Det kan också vara extremer, som att inte umgås med "otrogna", eller inte äta tillsammans med dem. Diskriminering och fördomsfull inställning till homosexuella. Den religiösa inriktningen hindrar medlemmarna att vara med i föreningar eller delta i allmänna val, eftersom "antikrist kontrollerar det världsliga styret".
Jag vill påpeka att det säkert finns religiösa friskolor som är bra och vettiga.

Vissa föredrar att leva i religiösa enklaver, för att slippa påverkan från majoritetssamhällets normer och livsmönster. Som vuxen kan man naturligtvis välja det, men barnen väljer inte. Det är föräldrarna som väljer.
Jag tycker att det är viktigt att barn träffas och upptäcker varandras världar. Oavsett var de kommer ifrån (etniskt  socialt) eller vad de har för religion. Barn som är uppvuxna i religiösa isolat, riskerar att få en snedvriden syn på omvärlden. 

Det är några saker som jag tycker är konstiga:
En religiös friskola skall vara öppen för alla. Friskolorna skall svara mot den värdegrund och mål, som formuleras i LPO-94 (Läroplan för det obligatoriska skolväsendet).
Där står bl.a. att:
1. Undervisningen skall vara icke-konfessionell. Är den verkligen det?
2. Ingen i skolan skall utsättas för diskriminering, på grund av religion eller annan trosuppfattning. Jag gör ett tankeexperiment: Om barn, vars föräldrar inte uttalar några religiösa behov, vill välja en muslimsk skola eller Plymouthbrödernas skola, utifrån en bra miljö och närhet till hemmet, vad säger skolledningen då? 

Varför vill man placera sitt barn i en religiös friskola? Det kan ju vara så, att man tröttnat på störd undervisning, oordning, respektlöshet, hot och våld? Skäl som många som valt andra typer av friskolor anger.  Kanske blir barnet mobbad p.g.a. den religiösa tron. Är familjen religiös, så är det väl troligt att man då väljer en skola som bättre delar ens värderingar.
 
Frågan om religiösa friskolor är inte enkel, det är därför bra med en seriös debatt.
Jag är själv ambivalent, men jag anser att Plymouthbröderna inte skall få driva skola.
Det är upprörande och obegripligt, att Skolverket inte har överklagat länsrättens dom. 
Klart är att Skolverket måste bli strängare i sin tillståndsprövning och utöva skärpt tillsyn.
Tillsyn måste ske oftare, det gäller alla skoltyper. Skolverket måste stärkas i sin uppgift att värna barnens rätt till en god undervisning.

Svenska Dagbladet


Heja Folkpartiet!

image58Tillsammans lyfter vi Sverige. Folkpartiet har fått sitt DreamTeam: Cissi, Jan och Helene. Årets Landsmöte präglades av  en beslutsamhet och fräschör, som jag inte sett tidigare. Det är verkligen roligt. Tillsammans med andra folkpartister och väljarnas stöd, ska vi lyfta Sverige.

Folkpartiet är Sveriges socialliberala parti.
 
Kombinationen av individuell frihet, fri marknadsekonomi och social trygghet är kärnan i socialliberalismen. Vi tror på människan och vi förminskar inte henne.
Vi är emot kravlöshet och Laizze- faire-mentalitet.

"Det är en god liberal arbetshypotes att en människa är vad hon kan bli - inte bara vad hon har varit. Utan denna tilltro till individens förmåga att påverka sig själv och andra skulle all social omsorg vara dömd i förväg."
Gunnar Helén, 1969

Dagens Nyheter      Folkpartiet Liberalerna      Svenska Dagbladet

RSS 2.0