Religiös friskola - varför?

Debatten om friskolor och särskilt de religiösa är intensiv och intressant. Och jag ställer mig frågan: "Varför vill man gå i en religiös friskola"? Ja, man vill väl, att den skall vara präglad av den religion, som man bekänner sig till. Likaväl som en friskola med inriktning på musik, idrott eller språk, kommer att prägla skolmiljön och eleverna med just detta.

Självklart påverkar den religiösa friskolan barnen i en viss religiös riktning. Det  handlar om uppfattningen om världen vi lever i, livsstil och förhållningssätt. Föräldrarna vill t.ex. att pojkar och flickor skall vara skilda åt, inte delta i simundervisning, sexualkunskap eller undervisning om religioner och andra livsåskådningar. Det kan också vara extremer, som att inte umgås med "otrogna", eller inte äta tillsammans med dem. Diskriminering och fördomsfull inställning till homosexuella. Den religiösa inriktningen hindrar medlemmarna att vara med i föreningar eller delta i allmänna val, eftersom "antikrist kontrollerar det världsliga styret".
Jag vill påpeka att det säkert finns religiösa friskolor som är bra och vettiga.

Vissa föredrar att leva i religiösa enklaver, för att slippa påverkan från majoritetssamhällets normer och livsmönster. Som vuxen kan man naturligtvis välja det, men barnen väljer inte. Det är föräldrarna som väljer.
Jag tycker att det är viktigt att barn träffas och upptäcker varandras världar. Oavsett var de kommer ifrån (etniskt  socialt) eller vad de har för religion. Barn som är uppvuxna i religiösa isolat, riskerar att få en snedvriden syn på omvärlden. 

Det är några saker som jag tycker är konstiga:
En religiös friskola skall vara öppen för alla. Friskolorna skall svara mot den värdegrund och mål, som formuleras i LPO-94 (Läroplan för det obligatoriska skolväsendet).
Där står bl.a. att:
1. Undervisningen skall vara icke-konfessionell. Är den verkligen det?
2. Ingen i skolan skall utsättas för diskriminering, på grund av religion eller annan trosuppfattning. Jag gör ett tankeexperiment: Om barn, vars föräldrar inte uttalar några religiösa behov, vill välja en muslimsk skola eller Plymouthbrödernas skola, utifrån en bra miljö och närhet till hemmet, vad säger skolledningen då? 

Varför vill man placera sitt barn i en religiös friskola? Det kan ju vara så, att man tröttnat på störd undervisning, oordning, respektlöshet, hot och våld? Skäl som många som valt andra typer av friskolor anger.  Kanske blir barnet mobbad p.g.a. den religiösa tron. Är familjen religiös, så är det väl troligt att man då väljer en skola som bättre delar ens värderingar.
 
Frågan om religiösa friskolor är inte enkel, det är därför bra med en seriös debatt.
Jag är själv ambivalent, men jag anser att Plymouthbröderna inte skall få driva skola.
Det är upprörande och obegripligt, att Skolverket inte har överklagat länsrättens dom. 
Klart är att Skolverket måste bli strängare i sin tillståndsprövning och utöva skärpt tillsyn.
Tillsyn måste ske oftare, det gäller alla skoltyper. Skolverket måste stärkas i sin uppgift att värna barnens rätt till en god undervisning.

Svenska Dagbladet


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0