Mats Ekholm försvarar sin skola

I en debattartikel i Svenska Dagbladet, med titeln Björklund blundar och tror, försvarar Mats Ekholm den "gamla" skolan. Naturligtvis, det är till stor del hans förtjänst eller fel, att skolan ser ut som den gör. Han var generaldirektör för skolverket 1999-2002, för myndigheten för skolutveckling 2003 och för utbildnings- och kulturdepartementet 2004-2005.
Jag anser detta vara en viktig information, som ej kommer fram i artikeln.
Ekholm skriver att "Kunskapsinnehållet i skolorna behöver bytas ut i belysning av den förändrade konkurrenssituationen i världen". Det har vi folkpartiet vetat länge och ofta pekat på de förhållandet att t.ex. Indien och Kina har en stor naturvetenskaplig kompetens.
Massor av högutbildade och kreativa människor.
Och i Sverige larmar universiteten om att studenterna inte har de förkunskaper som krävs. Man får avsätta medel och starta repetitionskurser på gymnasienivå! Nog behöver eleverna få gedigna kunskaper. Inte bara samla information som de inte kan hantera. Jag är dock osäker på om Ekholm delar denna analys. 

SvD  Dr Cais blogg  Jan Björklund

FRA


Ja, Sverige skall ha en effektiv underrättelseverksamhet, för att kunna avvärja och bemöta hot mot landets säkerhet. Jag anser vidare, att Sverige skall samarbeta med vissa länders underrättelsetjänster. Säkerhetspolitiskt samarbete inom Eu, Partnerskap för fred till exempel. Det är och har varit till ömsesidig nytta. Vårt land har aldrig varit neutralt.

Den tekniska utvecklingen har inneburit att kommunikation inte enbart sker via radiovågor i etern utan även via kabel. Regeringen säger i sin proposition att, Sverige skall ha en effektiv spaning för att komma åt relevant kommunikation i kabel.
Sverige är inte någon fredad plats. Alla någorlunda stora "terrornätverk" finns i vårt land, underrättelsefolk från 15 andra länder är även på plats. Varför?

Behövs då denna nya elektroniska övervakning/filtrering?
Jag är ingen försvarsexpert, ej heller riksdagsledamot. Det innebär att jag inte har någon ingående kunskap om skeenden, faktaunderlag och bedömningar. Men jag tror att det finns nya och mer komplicerade hotbilder. Raffinerade och luriga metoder, som att blanda sig i trafiken i kabeln. Jag litar på försvarspolitiker och underrättelseexperter när de gör bedömningen att focus (hotbilden) och metoderna (spaning i kabel) bör breddas. Det handlar om tillit och jag har svårt för att tror, att dessa personer på grund av illvilja, dunkla avsikter eller inkompetens vilseleder svenska folket.


Inom folkpartiet har FRA-lagen behandlats vid många tillfällen. Enligt riksdagsman Gunnar Andrén (fp), bland annat vid sex sammanträden med riksdagsgruppen under 2007. Möten har skett med generaldirektör Ingvar Åkesson och FRA-ledningen och dåvarande försvarsminister Mikael Odenberg (m). Folkpartiet har under resan gång gjort betydande insatser på integritetsskyddsområdet.

Vid riksdagens sammanträde den 18 juni i år, beslöts att återremittera lagförslaget till försvarsutskottet, för att integritetsskyddet ytterligare skulle ses över och förstärkas. Det är bra, FRA-lagen är en stor fråga. Det behövs en bred politisk uppgörelse.
Därför saknar jag  försvarsminister Tolgfors (m) och statsminister Reinfeldt (m) i debatten. En fråga som uppenbarligen är så het fodrar att den politiska ledningen lyssnar på kritikerna och bemöter argumenten. Förklara på ett bra sätt. Skapar förtroende. Öppna en debatt om integritetsfrågorna i stort. Visst skall vi ha kontroll av STOREBROR, men vi får inte glömma LILLEBROR. 

Dagens Nyheter     DN Jan Björklund 



RSS 2.0