Ett gammalt recept

Gamla kokböcker är intressanta, då de utgör ett tidsdokument. Man får bland annat en uppfattning om den tidens råvaror och tillgång, ekonomiska och sociala förhållanden m.m..
Efter min farmor eller möjligen min farmorsmor, har jag en kokbok. "Kokbok för husmödrar" av Gustava Björklund. Tryckt i Stockholm 1875.
 
Här finns recept på vildsvinshuvud, njurbullar, kalvhjärna, lungmos och naturligtvis många helt okontroversiella rätter. De ålderdomliga tecknen, gör att läsningen många gånger blir jättekul. Var helt avlappnad, tänk inte och läs.
Då uppdyker recept på kokt stinta, stekt stinta och stinta i gelé. Hönsloppa och harloppa. m.m.

Ett recept som jag fäste mig vid var, äkta sköldpaddssoppaJag får intrycket av, att det var oproblematiskt att införskaffa en sköldpadda. Låg dessa i en iskyld disk, var de stora, varifrån kom de? Sköldpaddans väg till de svenska matbordet bör utforskas.
 
Mina tankar söker sig till köksregionen. Jag ser framför mig hur kokerskan (typ Dagmar Ebbesen) hivar upp skaldjuret på bänken. Schlabang, poff. Därefter startar en otäck och skändlig hantering. Varsågod, här kan du läsa:  
 

RSS 2.0