Ett gammalt recept

Gamla kokböcker är intressanta, då de utgör ett tidsdokument. Man får bland annat en uppfattning om den tidens råvaror och tillgång, ekonomiska och sociala förhållanden m.m..
Efter min farmor eller möjligen min farmorsmor, har jag en kokbok. "Kokbok för husmödrar" av Gustava Björklund. Tryckt i Stockholm 1875.
 
Här finns recept på vildsvinshuvud, njurbullar, kalvhjärna, lungmos och naturligtvis många helt okontroversiella rätter. De ålderdomliga tecknen, gör att läsningen många gånger blir jättekul. Var helt avlappnad, tänk inte och läs.
Då uppdyker recept på kokt stinta, stekt stinta och stinta i gelé. Hönsloppa och harloppa. m.m.

Ett recept som jag fäste mig vid var, äkta sköldpaddssoppaJag får intrycket av, att det var oproblematiskt att införskaffa en sköldpadda. Låg dessa i en iskyld disk, var de stora, varifrån kom de? Sköldpaddans väg till de svenska matbordet bör utforskas.
 
Mina tankar söker sig till köksregionen. Jag ser framför mig hur kokerskan (typ Dagmar Ebbesen) hivar upp skaldjuret på bänken. Schlabang, poff. Därefter startar en otäck och skändlig hantering. Varsågod, här kan du läsa:  
 

Kommentarer
Postat av: linnéa

Hej Inger!



Jag heter Linnéa Dahlgren och går på mediegymnasiet år 2 i malmö. Just nu jobbar vi om ideologier och ska intervjua folk inom den ideologin man jobbar om. Jag jobbar om just Liberalismen och tänkte att jag kunde hitta någon som verkligen var insatt, vilket du verkar vara. Så om du har tid och lust får du gärna mejla mig så jag kan ställa några frågor. Det måste ske idag eller imorgon, så kan du inte innan dess har jag all förståelse. Tack på förhand

2009-09-01 @ 13:26:11
URL: http://linneadahlgren.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0