Är du beredd att släcka !?


Earth Hour lördagen den 26 mars kl 20.30

Syftet med manifestationen är att öka engagemanget för KLIMATET.
Genom en enkel och synlig handling, att ha ljuset släckt under 1 timme, görs över hela världen en miljömanifestation. Den skickar en signal om att ta klimat-förändringarna på allvar.

Initiativtagare till Earth Hour är WWF (Världsnaturfonden) ,som arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer och bygga en framtid där människor lever i harmoni med naturen.

Förra året 2010  deltog (enligt SIFO) varannan svensk i manifestationen.
Det är ett av de starkaste resultaten för Earth Hour i hela världen.
Hoppas att det blir fler i år!


 



















Nya Appar


Apple har verkligen gjort bort sig, när man godkänt en iPhone-app från organisationen Exodus. Organisationen anser att homosexualitet kan tränas bort med Jesus. Som vanligt får han tjäna som förevändning för inskränkthet och intolerans. Den kristna högern i USA har lyckats att få Apple att frångå sin egen policy. Bedrövligt.

Jag publicerar därför min egenproducerade app (programvaran inte helt färdigutvecklad :) ), som jag hoppas i sinom tid får en stor spridning via bland andra Apple.


Aftonbladet

Gaddafi känner sig nog kränkt


Nu är det inte roligt att vara diktator.
Libyens allsmäktige Gaddafi har fått en snyting.
Och då han har en psykopats personlighet, finns det bara en slutsats för honom att dra: alla andra är banditer och kriminella. Han ser inga fel hos sig själv, förstår inte vad som händer och är nog väldigt kränkt.

Troligen kommer han att dra med sig så många som möjligt i sitt fall. Han vill beväpna och skicka hela befolkningen till slagfältet, för att dö för sin frihet och för sin ledare. Både i stridande enheter och som mänskliga sköldar, mot de ondas angrepp.
Det Libyska folket vill ha frihet, gapar han, uttolkaren av Libyens hjärta.

Gaddafi har beskylt sina motståndare i den internationella koalitionen för hitlerism.
Onda och omänskliga. Likt Hitler kommer de, enligt honom, att möta den totala UNTERGANG.

Vi får väl se. Det verkar som om diktatorn gått ner i sin bunker.

Svenska Dagbladet Dagens Nyheter

Jodtabletter som ångestdämpare


Katastrofen i Japan är fruktansvärd och konsekvenserna förödande.
Huvudskalvet uppmättes till 9.1 på Richterskalan och är därmed det största jordskalv som registrerats i Japan. Därefter har en mängd mindre efterskalv följt. Även i kväll när jag skriver detta.

Landet är beläget i ett område där tre av jordens tektoniska plattor möts.
Japan drabbas därmed regelbundet av jordbävningar. Huvudskalvet inträffade på plattgränsen mellan Stillahavsplattan och den Nordamerikanska plattan.
Att placera kärnkraftverk i detta känsliga område kan naturligtvis ifrågasättas.

Uppgifter tyder på att kärnkraftverket Fukushima inte har motsvarat de säkerhetskrav som kan ställas. Trots påpekanden från bland andra IAEA (International Atomic Energy Agency), har japanska myndigheter inte agerat.
Allvarligt och oacceptabelt. Hur omfattande den nukleära katastrofen blir, är i nuläget inte möjligt att överblicka. Hoppet står till de insatser som nu görs för att kyla reaktorerna.
Extra problematiskt är det då kärnavfallet har placerats under reaktorerna!





Det som inträffat att sänt vågor av oro över hela världen.
I vårt land har människor hamstrat jodtabletter. Att de som bor nära kärnkraftverk gör det är lätt att förstå, men sannolikheten att vi här i Sverige skulle drabbas av ett stort nedfall av radioaktivt material är inte troligt.
Inte heller att våra kärnkraftverk skulle skadas så allvarligt som i Japan.




Vi bör sansa oss.
Men inte förringa de säkerhets-problem, som finns vid andra kärnkraftverk i världen. Även om länder hjälper varandra med teknikutveckling (t.ex. Sverige och de baltiska staterna) måste IAEA och de stora sammarbetsorganen länderna emellan verkligen ta tag i frågor som rör kärnkraften.

Den är viktig energikälla, men måste hanteras optimalt både vad gäller säkerhet och teknikutveckling.

Det är skillnad på nya och gamla kärnkraftverk. Som jämförelse tar jag bilar: jämför en Volvo med en Lada (den gamla ryska bilen), om Ladan är trafikfarlig och rasar ihop, så innebär det väl inte att Volvon och Ladan ska förbjudas.
Det är Ladan som ska bort.


Svenska Dagbladet Dagens Nyheter Aftonbladet

Invandrare i Sverige - olika aspekter


Jag har läst två artiklar som handlar om invandrare i Sverige.

En i tidningen IMPULS (Studieförbundet Vuxenskolan)




 










och den andra i Sunt Förnuft (Skattebetalarna).


Skribenterna fokuserar på olika saker.

I IMPULS beskrivs hur en kvinna från Somalia med två barn, söker en trygg plats att leva, men möts istället av trakasserier och hotfullt ett Tomelilla (totalt fem somalier bodde där). Från ett helvete till ett annat. Polisen hanterade fallet felaktigt.

I Sverige anmäldes 2009: 5800 hatbrott (BRÅ). Mer än sju av tio hatbrott hade främlingsfientliga eller rasistiska motiv. Majoriteten av förövarna kände inte offret. Polisen har ett uppdrag att prioritera hatbrott, men tyvärr brister det.


I Sunt Förnuft handlar det mycket om ekonomi. Hur mycket kostar invandrarna och till vilken nytta är de (cost/benefit)? Skribenten tror att det är ohållbart att ta emot så många icke-arbetande. Många saknar arbete och kommer inte in i det svenska samhällslivet. " Ju mindre du kan bidra med till det svenska samhället, desto större chans att få stanna här". "Invandrare är grovt överrepresenterade i brottsstatistiken." "Hur ser selektionen ut av en del personer som kommer till Sverige."

 



I artikeln (Sunt Förnuft) efterlyses ledande politiker som "vågar" att diskutera verklighetens vägval. Det verkar som om man helt missat Folkpartiet Liberalernas (länk till Folkpartiets integrationspolitik) initiativ, ansträngningar och politik vad gäller integrationsfrågorna. Vi var det parti som "vågade" lyfta integrations-frågorna. Och vårt arbete med detta fortsätter. Vi har en stolt tradition.
Men det är troligt att våra vägval inte är de som Sunt Förnuft avser.

 


Fakta - Migrationsverket och SCB:

En invandrare är en person som har för avsikt att stanna i Sverige i minst tolv månader, har uppehållstillstånd/uppehållsrätt och folkbokför sig i landet.
Nordiska medborgare behöver inte ha tillstånd för att invandra till Sverige.



Enligt utlänningslagen får en asylsökande uppehållstillstånd om han eller hon anses vara:
  1. Flykting
  2. Skyddsbehövande
  3. Eller uppfyller kraven i utlänningslagens regel om synnerligen ömmande omständigheter. Ofta handlar det om humanitära skäl som t.ex. svår sjukdom och mycket lång vistelsetid i Sverige.

Under åren 2007–2009 fick totalt 33 025 asylsökande personer permanent uppehållstillstånd.

År 2009 invandrade 102280 personer till Sverige,
av dem var 56565 hemvändande svenskar.

2009: 8 983 personer får permanent uppehållstillstånd, 89 procent av dem hade antingen skyddsskäl eller flyktingskäl (länk till Migrationsverket).

Sveriges befolkning har under de senaste tre åren ökat med ca 0.6 procent varje år till följd av invandring.

Göteborgsposten

Nu blir det match!


Så presenterade då socialdemokraternas valberedning sitt förslag. En rak vänster.

Håkan Juholt som partiordförande och Carin Jämtin som partisekreterare.

Jag trodde nog att rörelsen nu skulle sluta leden och försöka putsa och åtminstone laga fasaden.
Men icke.

Socialdemokraterna verkar att ha haft en ovanligt bra nomineringsprocess ute i distrikten. De som inte är nöjda med valberedningens förslag, bör anstränga sig och föra fram en motkandidat på kongressen.
Det skulle kunna bli riktigt kul.


Med Juholt vid rodret, anser de flesta att det blir en rejäl vänstergir. Ytterligare någon gammal S-karta och S-ordbok kommer att dammas av för navigationshjälp, trots att verkligheten förändrats. Sådeles fördjupas den politik som resulterat i två valförluster.
De socialdemokratiska kvinnorna ger honom kalla handen, det bådar inte gott för framtiden.

Jag ser fram emot debatterna mellan honom och Jan Björklund, de blir säkert intressanta.
Juholt har en stil som bjuder på många blottor och därmed möjlighet till motattack.
Nu blir det match!


Göteborgsposten Dagens Nyheter Aftonbladet

Gå barnvagnsmarschen den 8 mars


Stöd kampen mot mödradödlighet.

1000 kvinnor dör varje dag på grund av bristande mödravård och osäkra aborter. Genom att gå barnvagnsmarschen den 8 mars, på internationella kvinnodagen, visar du ditt stöd för kampen mot mödradödligheten i världen.
Läs mer om mödradödlighet och kolla var och när marschen startar.
Eventet i Göteborg på Facebook

Unite for women – Stoppa mödradödligheten

Aftonbladet Göteborgsposten

FN - Quo vadis?


De aktuella och accelererande revolterna i Egypten, Tunisien, Libyen med flera länder, har åter satt focus på FN och organisationens oförmåga att svara upp mot förväntningarna. Läs skriften "FN-fakta Skyldigheten att skydda" (pdf).
Man kan även när det gäller Västsahara ifrågasätta FN,
läs här vad Amnesty Press skriver.

FN´s generalsekreterare  Ban Ki-Moon har
fått mycket kritik för sin brist på ledarskap.

En av kritikerna är Inga-Britt Ahlenius, undergeneralsekreterare för FN:s intern-revision OIOS åren 2005-2010 (dessförinnan  var hon chef för Riksrevisionen i Sverige).

I boken "Mr Chance – FN:s förfall under Ban Ki-Moon" har hon beskrivit situationen.


Organisationen måste reformeras och säkerhetsrådet behöver en rejäl ansiktslyftning.
Ska FN avskaffas? Kanske. Jag tycker att diktaturer bereds för stort utrymme.

Dagens Nyheter Göteborgsposten

Mussa Kussa - Libyens "Bagdad Bob"


I ett brev till FN kräver Libyen att säkerhetsrådet häver sanktionerna mot Muammar Gaddafi, liksom mot hans närmast krets av medarbetare och anhöriga.

Utrikesminister Mussa Kussa skriver att sanktionerna är förbluffande och ska avbrytas i väntan på att sanningen fastställts (läs: alla råttor är döda).
Han är upprörd och tillbakavisar att regimen skulle ha gjort sig skyldig till människorättsbrott. Han menar att man använt minsta möjliga våld (läs: flygangrepp) mot extremister och terrorister (läs: oppositionen).

Vi som minns kriget i Irak, associerar lätt till "Bagdad Bob" som med pinsam emfas tillbakavisade alla beskrivningar av läget i Irak.

Aftonbladet Göteborgsposten

RSS 2.0