Invandrare i Sverige - olika aspekter


Jag har läst två artiklar som handlar om invandrare i Sverige.

En i tidningen IMPULS (Studieförbundet Vuxenskolan)




 










och den andra i Sunt Förnuft (Skattebetalarna).


Skribenterna fokuserar på olika saker.

I IMPULS beskrivs hur en kvinna från Somalia med två barn, söker en trygg plats att leva, men möts istället av trakasserier och hotfullt ett Tomelilla (totalt fem somalier bodde där). Från ett helvete till ett annat. Polisen hanterade fallet felaktigt.

I Sverige anmäldes 2009: 5800 hatbrott (BRÅ). Mer än sju av tio hatbrott hade främlingsfientliga eller rasistiska motiv. Majoriteten av förövarna kände inte offret. Polisen har ett uppdrag att prioritera hatbrott, men tyvärr brister det.


I Sunt Förnuft handlar det mycket om ekonomi. Hur mycket kostar invandrarna och till vilken nytta är de (cost/benefit)? Skribenten tror att det är ohållbart att ta emot så många icke-arbetande. Många saknar arbete och kommer inte in i det svenska samhällslivet. " Ju mindre du kan bidra med till det svenska samhället, desto större chans att få stanna här". "Invandrare är grovt överrepresenterade i brottsstatistiken." "Hur ser selektionen ut av en del personer som kommer till Sverige."

 



I artikeln (Sunt Förnuft) efterlyses ledande politiker som "vågar" att diskutera verklighetens vägval. Det verkar som om man helt missat Folkpartiet Liberalernas (länk till Folkpartiets integrationspolitik) initiativ, ansträngningar och politik vad gäller integrationsfrågorna. Vi var det parti som "vågade" lyfta integrations-frågorna. Och vårt arbete med detta fortsätter. Vi har en stolt tradition.
Men det är troligt att våra vägval inte är de som Sunt Förnuft avser.

 


Fakta - Migrationsverket och SCB:

En invandrare är en person som har för avsikt att stanna i Sverige i minst tolv månader, har uppehållstillstånd/uppehållsrätt och folkbokför sig i landet.
Nordiska medborgare behöver inte ha tillstånd för att invandra till Sverige.



Enligt utlänningslagen får en asylsökande uppehållstillstånd om han eller hon anses vara:
  1. Flykting
  2. Skyddsbehövande
  3. Eller uppfyller kraven i utlänningslagens regel om synnerligen ömmande omständigheter. Ofta handlar det om humanitära skäl som t.ex. svår sjukdom och mycket lång vistelsetid i Sverige.

Under åren 2007–2009 fick totalt 33 025 asylsökande personer permanent uppehållstillstånd.

År 2009 invandrade 102280 personer till Sverige,
av dem var 56565 hemvändande svenskar.

2009: 8 983 personer får permanent uppehållstillstånd, 89 procent av dem hade antingen skyddsskäl eller flyktingskäl (länk till Migrationsverket).

Sveriges befolkning har under de senaste tre åren ökat med ca 0.6 procent varje år till följd av invandring.

Göteborgsposten

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0