Jodtabletter som ångestdämpare


Katastrofen i Japan är fruktansvärd och konsekvenserna förödande.
Huvudskalvet uppmättes till 9.1 på Richterskalan och är därmed det största jordskalv som registrerats i Japan. Därefter har en mängd mindre efterskalv följt. Även i kväll när jag skriver detta.

Landet är beläget i ett område där tre av jordens tektoniska plattor möts.
Japan drabbas därmed regelbundet av jordbävningar. Huvudskalvet inträffade på plattgränsen mellan Stillahavsplattan och den Nordamerikanska plattan.
Att placera kärnkraftverk i detta känsliga område kan naturligtvis ifrågasättas.

Uppgifter tyder på att kärnkraftverket Fukushima inte har motsvarat de säkerhetskrav som kan ställas. Trots påpekanden från bland andra IAEA (International Atomic Energy Agency), har japanska myndigheter inte agerat.
Allvarligt och oacceptabelt. Hur omfattande den nukleära katastrofen blir, är i nuläget inte möjligt att överblicka. Hoppet står till de insatser som nu görs för att kyla reaktorerna.
Extra problematiskt är det då kärnavfallet har placerats under reaktorerna!





Det som inträffat att sänt vågor av oro över hela världen.
I vårt land har människor hamstrat jodtabletter. Att de som bor nära kärnkraftverk gör det är lätt att förstå, men sannolikheten att vi här i Sverige skulle drabbas av ett stort nedfall av radioaktivt material är inte troligt.
Inte heller att våra kärnkraftverk skulle skadas så allvarligt som i Japan.




Vi bör sansa oss.
Men inte förringa de säkerhets-problem, som finns vid andra kärnkraftverk i världen. Även om länder hjälper varandra med teknikutveckling (t.ex. Sverige och de baltiska staterna) måste IAEA och de stora sammarbetsorganen länderna emellan verkligen ta tag i frågor som rör kärnkraften.

Den är viktig energikälla, men måste hanteras optimalt både vad gäller säkerhet och teknikutveckling.

Det är skillnad på nya och gamla kärnkraftverk. Som jämförelse tar jag bilar: jämför en Volvo med en Lada (den gamla ryska bilen), om Ladan är trafikfarlig och rasar ihop, så innebär det väl inte att Volvon och Ladan ska förbjudas.
Det är Ladan som ska bort.


Svenska Dagbladet Dagens Nyheter Aftonbladet

Kommentarer
Postat av: Hedda

Jag vet inte riktigt hur jag hittade din blogg, men jag är glad att jag gjorde det :D. Prenumererar nu på din blogg på BlogLovin'!

2011-07-11 @ 09:36:00
URL: http://gravidforsakring.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0