Folkpartiet höll sitt löfte om lärarlegitimation

Regeringen meddelade idag, att ytterligare satsningar görs för att kvalitetssäkra läraryrket. Dels införs en  yrkeslegitimation och dels ska den nya läraren få ett introduktionsår tillsammans med en mentor. Under introduktionsåret får läraren eller förskolläraren inte tillsvidareanställas.

Med ett intyg om godkänt introduktionsår och med godkänd formell utbildning i botten ska en lärare eller förskollärare kunna få sin legitimation. På så sätt införs en dubbel kvalitetssäkring av den blivande lärarens lämplighet. Endast den som har yrkeslegitimation får ges fast anställning som lärare eller förskollärare.
En yrkeslegitimation innebär att den behov kan dras in. Det är den föreslagna Lärarnas ansvarsnämnd som kommer att fatta sådana beslut. Läs förslaget på regeringens hemsida.


Både Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund är positiva till förslaget. Även Marie Granlund, utbildningspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, är nöjd med att yrkeslegitimationen införs.

Skolminister Jan Björklund (fp) har initierat flera genomgripande reformer.
Skolans och lärarnas kvalitet har en avgörande betydelse för barnens utveckling och framtid. Satsningarna som görs är investeringar i barnen och därmed också framtiden. Alla de yrkesgrupper som arbetar med barnen, ska ha bästa kompetens, förutsättningar och uppskattning. Barnen är det mest värdefulla som vi har.


Dagens Nyheter Aftonbladet Folkpartiet Liberalerna DN

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0