Oljekatastrof. Var är demonstrationstågen?

När oljeborrplattformen Deepwater Horizon exploderade i slutet av april, dog elva människor. En katastrof i sig, men haveriet kommer troligen att resultera i en av de största naturkatastroferna i Nordamerikas historia. Ofattbart.
Vá farlig kärnkraften är

Viktiga ekosystem med djur som exempelvis fåglar, fiskar och skaldjur har skadats svårt. Konsekvenserna på kort och lång sikt är mycket allvarliga.
Händelserna i Mexikanska golfen ger en skrämmande påminnelse om oljeprospekteringens miljöeffekter. När en oljeolycka inträffade utanför Kaliforniens kust 1969 ledde det till starka protester, som senare fick kongressen i USA att förbjuda oljeborrning nära kusten.
Men i Mexikanska golfen handlar det om djuphavsborrning, cirka 1.5 kilometers djup. Dessutom rekord i borrdjup.

Myndigheter har givit BP och andra bolag hundratals tillstånd att borra efter olja i Mexikanska golfen. Trots skarpa varningar från forskare. De har sagt att risken för olyckor varit stor och att den marina miljön inte kan riskeras. Det verkar som om oljebolagen använt fula metoder för att få sina tillstånd.
Så nu har det hela även utvecklats en politisk skandal.


I ljuset av denna katastrofala och smutsiga händelse, blir oljebolagens (länders) jakt och lystna blickar efter olja i Norra Ishavet och Arktis än mer skrämmande. Även i havet utanför Brasilien och Angola finns stora fyndigheter, som redan lockat till sig exploatörer.

Det som slår mig, är att jag inte hört talas om att det förekommit demonstrationståg mot oljeprospektering och borrning. Djuphavsborrningar med alla dess risker och olösta säkerhetsproblem, borde i rimlighetens namn fått miljökämparna att vara aktiva. Men jag kan ju ha missat detta.


Scientific American Dagens Nyheter Göteborgsposten

Mark Klamberg (fp)

Folkpartiet








Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0