Skydda patienterna, inte läkarna

Vi medborgare, patienter, har rätt till en god vård utförd av kompetent personal. Vi har rätt att kräva att de som ansvarar för hälso- och sjukvård, så långt det är möjligt, garanterar oss en god vård. De myndigheter som har till uppgift att granska verksamheten skall vara oförvitliga. Trygghet och förtroende skall prägla vår relation till vården.

Men så är det inte alltid. Nu dyker ett skrämmande exempel upp, en dansk kvinnlig läkare har visat grov oskicklighet i sitt arbetet som kirurg i Norge.
Hon anmäldes till den norska motsvarigheten till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd 17 gånger och fick sparken. 
Det står i pressen att hon arbetat i Danmark under skärpt övervakning.
En legitimerard läkare!

Det hindrar inte att hon sedan fick jobb i Sverige. Anmärkningsvärt är att Gävleborgs landsting inte tog några referenser! Det är inte första gången som vårdgivare i Sverige anställer inkompetenta och farliga läkare. I en del fall har läkarna kommit från bemanningsföretag och fungerat som s.k. stafettläkare.
Jag är emot denna verksamhet. Den dränerar verksamheterna på pengar.
Den ger inte den kontinuitet i läkarkontakten, som är mycket viktig för patienten och för vårdkvaliten. Den gynnar inkompetenta läkares framfart.

Avskaffa stafettläkarsystemet!

Men åter till kommuner och landsting.
Det har framkommit att sjukvårdsmyndigheterna i Norge, Danmark och Sverige, tidigare i år beslutat skynda på informationsutbytet vad gäller farliga läkare. Vårdgivarna i vårt land måste väl ändå i sina organisationer diskutera denna problematik.
Sker ingen praktisk koppling till versamheten?
Jag ställer mig även frågan, vilka är det som är chefer? Är det mogna, seriösa och kompetenta personer, eller är de tillsatta på andra meriter?

Landstinget i Gävleborg verkar mer än lovligt tafatt när man säger att det inte finns skäl att säga upp henne! NU vet ni ju. Sluta dalta.
Hon har ju bland annat dolt det faktum att hon blivit portad i Norge. Då har väl landstinget fatta sitt anställningbeslut på ett missvisande underlag. (Hon kanske inte har visat upp något??) Vad säger agerandet om hennes person?! Mitt svar är: olämplig som läkare.

Fallet har visat på allvarliga brister vad gäller myndigheters ansvar.
Vi har rätt till en god och trygg vård..
Därför måste vi medborgare på olika sätt agera och till exempel bojkotta dessa läkare. Konsumenter har makt.
Svenska Dagbladet Dagens Nyheter Hudiksvallstidning Aftonbladet Göteborgsposten

Kommentarer
Postat av: Svenne

Exemplet med denna läkare visar på något mycket allvarligare inom svensk sjukvård, nämligen hur lite ansvar landsting har över hur vård bedrivs.

Eftersom dåliga läkare, läkare som klantar sig mm inte kostar. Vårdtagare har inga möjligheter och informera sig om läkaren man tilldelas, då är det inte speciellt viktigt att kolla upp referenser för eftersom dålig kvalitet på vård inte är ett problem för landstinget.



När det inte kostar och utföra ett dåligt arbete så är det heller inget man granskar.



Det går omkring mängder med läkare som inte har riktig koll på vad de håller på med.

2010-05-24 @ 12:53:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0