Socialstyrelsen? Hallååå?


Botox är en mycket försvagad form av botulinumtoxin. Detta toxin är ett av de mest potenta och farligaste. Det påverkar muskler och nerver och orsakar förlamning. I senare skeden uppkommer en förtvining, atrofi. Mest känt är det som orsak till botulism, vanlig orsak är defekta konserverade produkter.

 

Bekämpning av rynkor är ett prio 1-uppdrag för den ytliga verksamheten i skönhetsindustrin. Stram hud och tjocka läppar är inne. Man har därför uppmärksammat toxinets "goda" egenskaper, och använder en försvagad variant i produkter som t.ex. Botox. Det injiceras för det mesta i ansiktregionen, ingrepp där är förenat med stora risker och borde därför kräva utbildning och kompetens.

Välgörande är att "Uppdrag Granskning" nu belyser verksamheten.
Det är allvarligt att "vem som helst" kan injicera i ansiktet.
Men ännu värre är Socialstyrelsens brist på insikt, ansvar och timing.

Socialstyrelsen har tyvärr vid flera tillfällen visat, att man inte är alert och uppmärksammar brister och hot mot människor hälsa och välbefinnande.
(Läs gärna mitt tidigare inlägg Skydda patienterna, inte läkarna.)
Medan t.ex. Frankrike och Spanien har hårda krav på kompetens,
så har Sverige inga. Märkligt när vi är så duktiga.


Uppdrag granskning Expressen

Kommentarer
Postat av: Hans Lennros

Inger, det handlar inte så mycket om att Socialstyrelsen är förvirrad som att de har regler att följa. Dessa regler kan vara förvirrande. Dt består av svenska författningsbestämmelser plus överstatliga bestämmelser som ingen ännu riktigt vet hur de ska tolkas eller förenas med svensk lagstiftning. Det kommer att så förbli till EU-domstolen avgjort ett konkret svenskat fall. Tills dess försvåras Socialstyrelsens arbete av att inhemsk rättspraxis saknas inom området. Självfallet är det en tidsfråga hur länge lekmän ska få injicera Botox men den stora stötestenen är hur Socialstyrelsen juridiskt ska hantera medicintekniska produkter (dit Botox tydligen räknas om det inte används i behandlingssyfte).



Det kommer att ändras (tro mig!) ... men det tar lite tid.



Hans



2011-05-31 @ 12:57:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0