Socialliberalism - varken flummigt eller sossigt

Bertil Ohlin (1899 - 1979)  Folkpartiets ledare 1944 - 1967  Nobelpristagare 1977  Professor i nationalekonomi
___________________________________

Han lanserade 1934 begreppet socialliberalism som beteckning för en framtidsvision, som bättre motsvarade tidens krav än socialistiska och gammalliberala lösningar.

Inom den svenska liberalismen fanns tidigt en social-reformatorisk tradition (Sven Adolf Hedin, Karl Staaff).
Det som var utmärkande för Ohlins koncept var dess tidsanknytning, med krav på ekonomisk och social anpassning till samhällsförändringarna.
Öppenheten inför tidens förändringar. En förnyelse.

Han hade en ny syn på statens roll - det fanns tillfällen när staten borde gripa in. Men han var en stark motståndare till statsmonopol och en förmyndarstat, som lovar trygghet till priset av långtgående frihetsinskränkningar.
Ohlin såg naturligtvis de likheter som fanns med socialdemokratin. Men den stora skillnaden var att socialdemokraterna strävade efter en statssocialism, som bland annat innebar byråkratisk stelhet, förlorad dynamik och vänskapskorruption. Fortfarande år 2008 är detta företeelser som är starkt förknippade med socialdemokratin. 
 
Ohlin ville ha en samhällsutveckling där frihet, trygghet och ekonomisk tillväxt balanserades. Men där incitament för personligt ansvarstagande fanns. Kollektivisering var inte en förutsättning för det goda samhället.

Bertil Ohlin kom inte minst genom sina kampanjer för eftersatta grupper, vad han kallade "Det glömda Sverige", att med större kraft än kanske någon av sin tids politiker, uppmärksamma att även i ett framåtskridande samhälle riskerar minoriteter av olika slag att komma i kläm och glömmas bort. Men han var alltid angelägen att framhålla hur

liberalismen och den liberala rörelsen stått som pionjärer för socialt ansvarstagande.


Bertl Ohlin vitaliserade och förnyade liberalismen, han gav partiet en social profil som motsvarade tidens krav.

Folkpartiet Liberalerna är Sveriges liberala parti. I olika inlägg i media framförs åsikten, att de flesta partier skulle kunna betecknas som liberala. Jag anser att detta är fel. När det bränner till finns skillnaderna där. Gamla klassbindningar och ideologiska blockeringar blir synliga.
De finns hos politiker som präglas av socialistiska och kollektivistiska idéer och hos politiker som styrs av konservativa fördomar om hur människor bör leva, eller som saknar tillräcklig medkänsla för dem som har det svårt. Det är skillnad på original och kopia. 



Svenska Dagbladet      Folkpartiet Liberalerna    Svenska Dagbladet 24 juli


Kommentarer
Postat av: Rolf

Socialliberalismen existerar knappast i dag. Nyliberalismen är väl ledstjärnan numera. Att ta hand om de sämst ställda har inte längre prioritet utan dessa ska istället ta eget ansvar för sin tillvaro. Individualismen är väl rätt utryck för politiken numera. Att misslyckas får svårare konsekvenser nu än förr något eller några deceniums sedan. Då fanns trygghetssystemen kvar. Ingen skattebörda fördelad utefter om du hade jobb eller inte utan skattebörda efter bärkraft. Man gjorde inte åtskillnad i skattehänseende av om din inkomst kom från arbete eller av a-kassaersättning eller sjukpenning. Socialliberalismen var mänskligare men var tid har sina ideal. Inga värden är beständiga det visar Europas historia under 1900 talet.

2008-07-25 @ 07:41:03
URL: http://dagensfilosofiskatanke.blogspot.com
Postat av: Lars-Erick

OK Rolf, din beskrivning av dagsläget är delvis rätt. Men det betyder ändå inte att socialliberalismen är död. Den finns levande som ide och ideal bland breda folkgrupper. Däremot är den knappast ledstjärna för fp:s ledning idag och sedan några år, tyvärr.

Jag skulle gärna se att fler socialliberaler harklade sig, spottade upp sig och tog matchen mot dagens nyliberaler.

2008-08-21 @ 12:14:52
URL: http://lars-ericksblogg.blogspot.com/
Postat av: Lars-Erick

Till bloggaren Cafe Liberal. Intill för några år sedan skulle jag själv beskriva fp som du gör, som garanten när det bränner till.

Men sedan dess har fp sprungit ifrån både socialliberalismen som liberalismen i allmänhet, att det inte stämmer.

Någon garant för socialliberalism finns inte idag.

Men jag vill gärna se att t ex åter blir denna garant.

2008-08-21 @ 12:17:33
URL: http://lars-ericksblogg.blogspot.com/
Postat av: Inger Schale

Jag markerar att jag är socialliberal, då det är Folkpartiet-Originalet.Tyvärr har partiet fått slagsida åt styrbord.Vi måste vara stadiga och se till att kursen ändras.

2008-08-21 @ 14:55:19
URL: http://cafeliberal.blogg.se/
Postat av: Lars-Erick

Jag noterar att Lola Björklund (i Nu denna vecka, nr 21 aug 2008) också undrar vad som hänt med socialliberalismen i fp.

Det är fler fd riksdagled som tänker sammalunda, mig veterligt.

2008-08-21 @ 19:19:04
URL: http://lars-ericksblogg.blogspot.com/
Postat av: Lars-Erick

SE min blogg igen, texten om Sundin o socialliberalismen. Har orsakat utfall fr en Ingerö på hans blogg. Visar nyliberalers fanatiska syn på den sociala liberalismen. Ruggigt.

2008-08-23 @ 11:53:04
URL: http://lars-ericksblogg.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0