Stoppa den blodige Mugabe

Afrikanska Unionen (AU) och Europeiska Unionen (EU) möts för överläggningar i Lissabon, Portugal,  i december. Förhoppningsvis, under sju års tid har möten fått ställas in.
AU består av 53 länder och Ghana är nu ordförandeland.
Portugal är för närvarande ordförandeland i EU.

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown, har gjort klart att han kommer att utebli från mötet, om president Mugabe kommer. (Mugabe har redan inreseförbud till Europa, så det skulle i så fall behöva hävas temporärt). 
Tysklands kansler Angela Merkel, som är angelägen att AU och EU träffas, har försökt att få sydafrikas president Thabo Mbeki, att trycka på  Zimbabwe. Men det verkar som om de Afrikanska staterna, inte tycker om påtryckningar från utomstående. Några har sagt att de inte kommer om, ja ni vet vem, stoppas.

Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot för Folkpartiet Liberalerna och ledamot i utrikesutskottet, menar att om Mugabe tillåts delta i det kommande toppmötet mellan Afrikanska unionen och EU, bör Sverige bojkotta mötet och en europeisk arresteringsorder utfärdas när han sätter sin fot i Europa och därefter ställa honom inför den internationella brottsmålsdomstolen ICC, för brott mot de mänskliga rättigheterna.

Jag tror att det är nödvändigt att, EU får i gång en dialog med AU. Utan den, kommer inte AU att lösa problemet med Zimbabwe. Lika lite som AU har lyckats med att få ett slut på mardrömen i Sudan/Darfur. EU måste även öka pressen på SADC (Southern African Development Community). SADC är en samarbetsorganisation, bestående av stater i södra Afrika. Mugabe är beroende av deras stöd, särskilt nu inför valet 2008. Det kommer att bli lika odemokratiskt som tidigare. Därför bör SADC arbeta för och kräva att valet genomförs på ett demokratiskt sätt.
<< Mugabe och Iran verkar gilla varandra. Varningsklockan ringer.
Europa skall inte ta emot en massmördare. Mugabe är illegitim. Om en del länder vill stanna hemma, så får de väl göra det då. Och ta konsekvenserna av sitt ociviliserade och fega uppträdande. EU får prata med de som kommer. Hur länge till kan grannländerna vända bort blicken? Om de bortser från blodbaden och förtrycket, så påverkas de ju negativt av situationen i Zimbabwe, flyktingströmmarna växer. Arbetslösheten är 80 %, medelåldern ca. 35 år, inflationen 7000% och 25 % av befolkningen är HIV-smittade.  

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet/Doris Lessing
       International Crisis Group     Amnesty International
uppvuxen i Zimbabwe


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0