Bistånd - kräver ansvar

Riksrevisionens allvarliga kritik av SIDAs verksamhet, har väl undgått få. De brister som nu offentliggörs kommer tyvärr inte som någon överraskning.image68 Det var väl därför regeringen och biståndsminister Gunilla Carlsson, initierade ett viktigt arbete med syfte att få kvalitet, effektivitet och resultat i biståndet. Korruptionen i Afrika är enorm, därför är det anmärkningsvärt att SIDA, som professionell biståndsmyndighet, inte har säkerställt effektiva kontrollsystem.

Förskingrade biståndspengar göder skurkar och konserverar fattiga människors situation. Men även länders investeringar bidrar till att diktatorer kan utarma sitt folk. Kina gör mycket stora investeringar i Afrika. Lite tillspetsat kan man säga, att Kina håller på att ta över Afrika.
 
Kina vill göra affärer och säkra sin ekonomiska tillväxt. Man har skapat ett stort inflytande i olje-, gas- och gruvindustrin i länder som Kamerun, Liberia, Zambia, Nigeria och Angola. Visserligen erbjuder man attraktiva affärsöverenskommelser, skuldavskrivningar och bistånd, men man har inga krav på utveckling mot demokrati och mänskliga rättigheter. Problematiskt är Kinas relation till President Mugabe i Zimbabwe. De finns de som anser, att han p.g.a ekonomisk hjälp från Kina, kan fortsätta med sin diktatur. Zimbabwe har stora mineral-tillgångar, bl.a. mycket platina.

Sudan är ett annat exempel där Kina gör oljevinster. Onekligen en kontroversiell verksamhet. Man har även ett militärsamarbete och förser landet med vapen. Dafur är ett område i Sudan där en blodig, mardrömslik konflikt pågår. Ett folkmord. I FN´s säkerhetsråd har Kina stoppat ingripanden mot Sudans regering.

I sitt reformarbete gällande svenskt bistånd, lyfter regeringen fram tre saker:
1. Landfokusering 2. En ny strategi för det multilaterala utvecklingssamarbetet samt 3.Ett ökat fokus på mål- och resultatstyrning. Det blir också tydligare fokus på demokrati och mänskliga rättigheter.
Styrningen och uppföljningen av det svenska biståndet har varit kraftigt eftersatt.
Regeringen har därför fastställt en heltäckande resultatmodell för utvecklingssamarbetet
och styrningen av SIDA.

Birgitta Olsson riksdagsledamot och taleskvinna för Folkpartiets liberalernas biståndspolitik, skriver i sin krönika Biståndet årets sommarplåga :

"Brist på riktlinjer, krav och tydligt politiskt ledarskap inom biståndet har ofta varit ett faktum genom de många decennier av socialdemokratiska regeringars prägel på fältet.
Värderingar som demokrati, marknadsekonomi, rättsstat, mänskliga rättigheter och antikorrumption har inte haft tillräckligt starkt genomslag inom biståndspolitiken.
Liberaler har alltid påkallat detta".

Regeringskansliet      BBC     Dagens Nyheter    Svenska Dagbladet    Afrikagrupperna


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0