Gas från Ryssland hot och möjlighet

Rysslands förändring från kommunistisk stat till "demokrati-look a like-stat", har uppenbarligen inte förändrat härskarfasonerna. Landets agerande mot Polen, Litauen och Estland, visar att man kan bli ett säkerhetspolitiskt problem. Man drar sig inte för att ta till fula metoder för tygla sin omgivning. Ryssland producerar en stor del av den gas, som importeras av EU, framförallt av Tyskland. Även en stor del av oljan kommer från Ryssland. Efter olika händelser den senaste tiden, så känns den planerade, stora gasledningen i Östersjön riskabel att bygga.

Tidigare aviserade ju Ryssland, att säkerhetsstyrkor skulle övervaka ledningen. Redan då var det många som höjde på ögonbrynen. Det framfördes miljöargument och säkerhetspolitiska argument mot ledningen.
Men Tyskland menade bl.a. att Ryssland på detta sätt kunde knytas närmare EU och att förtroendet mellan nationerna skulle öka. Jag undrar vad Angela Merkel tänker i dag?   

Det är inte så länge sedan, som företrädare för Sveriges försvarsmakt och säkerhetsanalytiker hävdade, att ett eventuellt hot mot vårt land inte kom från öster. 
Naturligvis hoppas man att en ny president och statsledning, skall verkar mer demokratiskt och diplomatiskt än den tidigare. Men farliga strömningar finns i Ryssland. Många kommunistiska galenpannor är på drift. Den stora kader av "Putin-jugend" som nuvarande presidenten byggt upp, försvinner ju inte vid ett maktskifte. Den finns kvar och kan utnyttjas för farliga syften. Som tidigare KGB-man, har troligen presidenten föga smickrande färdigheter som kan komma till användning.
Förhoppningsvis målar jag fan på väggen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0