A-kassereformen ett strategiskt misstag

Sedan i höstas har 263.000 personer lämnat a-kassan beroende på högre avgifter, lägre ersättning och ändrade villkor för att få a-kassa. Regeringens syfte med att lägga om finansieringssystemet, är att avgiften ska avspegla arbetslöshetsrisken.
Det vill säga, att om branschen präglas av hög arbetslöshet så får man betala högre avgift.
Det kan nu komma att få som konsekvens att avgiften till a-kassan höjs ytterligare.

En a-kassa som inte följer trenden är AEA (Akademikernas erkända a-kassa), som nu sänker sin avgift från 240 kr till 225 kr. Vissa debattörer menar, att förklaringen till detta är att AEA  har en bättre organisation och saknar det socialdemokratiska pampväldet.
Det sistnämnda stämmer, men jag tror ju att branscher och arbetsplatser med många LO-medlemmar anställda, fodrar en helt annan närvaro av fackföreningsfolk och därmed också en större organisation. AEA´s lägre avgift beror istället på att arbetslösheten bland akademiker är låg.
Regeringens förändringar har retat upp stora delar av befolkningen. Förändringarna gör ingen större nytta när det gäller arbetslösheten och skadar regeringens trovärdighet.image22
Mot bakgrund av att statskassan visar stora överskott, så finns inga ekonomiska incitament för förändringarna. Regeringen gör ett tankefel när man tycks tro, att människor inte vill jobba. Man har åter visat brist på strategisk insikt. Ska vi förlora valet 2010 på detta!? 



IAF     DN       SvD

Kommentarer
Postat av: tomatch svensson

Att dom akademiska facken går bra är ingen nyhet. Elektriker facket,tex, är dom som är ledande, och som har mest att säga till om på svenska byggarbetsplatser. Medan restauranganställda är dom svagaste på hela arbetsmarknaden, och så har det alltid varit. Restaurant och hotell är lågutbildade och sitter i knät på arbetsgivaren medans elektriker kan välja. Sitter man i beroendeställning till arbetsgivaren bråkar man inte.

2007-07-06 @ 01:55:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0