Fidel går, men Cuba består?

Äntligen har Fidel Castro tagit ett steg tillbaka. Han avgår som president och överbefälhavare. Naturligtvis borde det innebära en förändring till det bättre för Cubas folk, men det kommer att ta tid. Landet är en diktatur. Ingen politiskt frihet, ingen mötesfrihet och ingen pressfrihet. Endast ett parti, det kommunistiska PCC, är tillåtet.

image95Castros kommunistiska bygge är gediget och ett ledargarnityr står redo att skydda det. Raoul Castro är väl den mest kända. Andra är Carlos Lage Cubas vicepresident, Ricardo Alarcon president i Nationalförsamlingen och Felipe Perez  Roque utrikesminister.

Men Fidel kvarstår som ideologisk ledare och de flesta menar att det är först efter Castros död, som den verkliga förändringsprocessen kan starta. Men naturligtvis skall nuvarande läge utnyttjas så bra som möjligt av demokratikrafterna. Landet befinner sig i en svår ekonomisk situation och den allmänna standarden är mycket låg. Troligen står landet, inom ett par år, inför en kollaps.

Hjälp behövs men det är viktigt att omvärlden inte gör om USA´s felgrepp och klantar till det.
Jag anser att USA har skuld i att Cuba utvecklades till en kommunistisk diktatur.
1959 stöttade man Batista och inte de demokratiska krafterna.
Cuba behövde förändring och Castro genomförde den, men sedan spårade det ur.
USA hjälpte gärna till.  


Misceláneas de Cuba    SILC    Kubas politiska fångar    DN   Svenska Dagbladet

Minister Nyamko Sabuni (fp) vill förändra

image94Kvalitet är viktig i all verksamhet. Tydliga mål måste formuleras, resultat skall utvärderas och följas upp. Tyvärr har SFI (svenska för invandrare) varit ett eftersatt område. Nu tar den borgerliga regeringen tag i detta och presenterar ett reformprogram. Bra. Ett steg i rätt riktning.

Men det behövs även åtgärder för att bryta upp det segregerade boendet. Att undervisas i svenska några timmar, för att sedan åka hem till sitt bostads-område där knappt någon talar svenska, kan kännas hopplöst. Det är viktigt att på ett "naturligt" sätt höra språket talas, då stimuleras intresse och språkutvecklingen.

De flesta inser att etniskt segregerade bostadsområden skapar en mängd problem. Frustration och hopplöshet. Ungdomar lockas in i kriminell verksamhet. Det är ovärdigt och farligt. Resurser som satsas för att motverka detta är en investering.
Folkpartiet är det enda parti som valt att göra integrationen till en av sina prioriterade frågor. 






DN  Nyamko Sabuni  Sv Dagbladet  Regeringen

Tack Solveig Ternström för OM ETT HJÄRTA

I kväll såg jag andra avsnittet av "Om ett hjärta". Solveig Ternström gör som vanligt en mycket bra rollprestation. Allt känns gediget och trovärdigt. Innehållet i serien har många dimensioner.

Skulle tro att många kvinnliga läkare känner igen sig och blir både roade och förbannade. Sjukhusmiljön är nog den mest hierarkiska och patriarka i vårt samhälle. Doktor Marianne (Solveig Ternström) är allas "morsa", har en orimlig arbetsbörda och en driftsäker men slö man. Gamla mamma är vimsig och behöver omsorg. Man undrar när doktorn ska dundrar in i väggen. Så här är tyvärr livet för en mycket stor del av landets kvinnor.image92

Den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor är hjärt- och kärlsjukdomar. Det är främsta äldre kvinnor som drabbas. Skillnaden mellan män och kvinnor, när det gäller hjärt-sjukdomars symptom, diagnos, behandling och läkemedels-biverkningar har varit känd i den medicinska världen sedan flera år. Dock går utvecklingen långsamt när det gäller praktisk tillämpning.
Det är viktigt att detta belyses.
Serien "Om ett hjärta" är ett sätt.

Go Red   Professor Eva Swahn   Svenska Dagbladet
  
Dr Karin Schenck-Gustafsson  

Centrum för genusmedicin

Women missing out in heart treatment (Dr Verena Stangl)

RSS 2.0