Fördel Folkpartiet och skolpolitiken
Bristen på lugn och arbetsro i skolan är mycket allvarlig. Det är alltid eleverna som har svårigheter för skolarbetet som drabbas hårdast när det är stökigt på lektionerna. Flickor är särskilt utsatta i en skola där vardagsvåld, mobbning och oordning härskar.
En lugn och trygg studiemiljö är inte detsamma som äldre tiders kadaverdisciplin eller de vuxnas oinskränkta makt över eleverna.
Det handlar heller inte om att motverka aktiva och engagerade elever. Tvärtom är ett bra klassrumsklimat, grundläggande trygghet och ordning i skolan, en förutsättning för allt detta.
Dagens Nyheter Folkpartiets skolpolitik
Stärkt skolhälsovård är en investering
Skolan är Sveriges största arbetsplats, skolhälsovården kan därför ses som elevernas företagshälsovård.
I skollagen 14 kap. 2§ anges målen för denna.
Skolminister Jan Björklund föreslår en skärpning av lagen, så att fler elever får tillgång till skolhälsovård.
Ett utmärkt förslag. Skolhälsovården är en del av den första linjens hälsovård och om denna brister blir lidandet för det enskilda barnet större.
Tidigare insatser ger bättre resultat.
I den nya skollag som regeringen kommer att förelägga riksdagen under 2009, anser folkpartiet att ambitionerna när det gäller skolsköterskor och skolkuratorer ska höjas. Förstärkningen skulle kosta 300-400 miljoner kr. Dessa statliga pengar kommer dock inte till kommunerna förrän 2010.
Jag anser att vi redan nu bör förstärka skolhälsovården. Många barn "fungera" inte i skolan och har svårt med inlärningen. Lärare och andra elever drabbas och skolarbetet hämmas.
Många tonåringar, framförallt flickor, mår dåligt. Orsakerna till barnens problem är många, ibland finns de i hemmiljön. Föräldrar har ansvar för sina barn och skall uppfostra dem så att de fungera i sociala sammanhang, ja. Men när det falerar hjälper det inte att moralisera. Effekterna drabbar andra.
Lärarna och annan elevvårdande personal gör redan nu ett fantastisk arbete.
Vi måste hela tiden utveckla skolan (där barnen tillbringar en stor del av sin tid) till att bli en positiv motvikt. Inte minst till den negativa mediapropaganda, som lyckats få många unga att anamma tokiga ideal och fantasivärldar.
En bra, utbyggd skolhälsovård innebär initialt en stor utgift, men betalar sig i längden.
Barnen är vår framtid.
Elevhälsan Skolan förebygger Barnombudsmannen Socialstyrelsen