Stoppa den blodige Mugabe
Afrikanska Unionen (AU) och Europeiska Unionen (EU) möts för överläggningar i Lissabon, Portugal, i december. Förhoppningsvis, under sju års tid har möten fått ställas in.
AU består av 53 länder och Ghana är nu ordförandeland.
Portugal är för närvarande ordförandeland i EU.
Storbritanniens premiärminister Gordon Brown, har gjort klart att han kommer att utebli från mötet, om president Mugabe kommer. (Mugabe har redan inreseförbud till Europa, så det skulle i så fall behöva hävas temporärt).
Tysklands kansler Angela Merkel, som är angelägen att AU och EU träffas, har försökt att få sydafrikas president Thabo Mbeki, att trycka på Zimbabwe. Men det verkar som om de Afrikanska staterna, inte tycker om påtryckningar från utomstående. Några har sagt att de inte kommer om, ja ni vet vem, stoppas.
Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot för Folkpartiet Liberalerna och ledamot i utrikesutskottet, menar att om Mugabe tillåts delta i det kommande toppmötet mellan Afrikanska unionen och EU, bör Sverige bojkotta mötet och en europeisk arresteringsorder utfärdas när han sätter sin fot i Europa och därefter ställa honom inför den internationella brottsmålsdomstolen ICC, för brott mot de mänskliga rättigheterna.
Jag tror att det är nödvändigt att, EU får i gång en dialog med AU. Utan den, kommer inte AU att lösa problemet med Zimbabwe. Lika lite som AU har lyckats med att få ett slut på mardrömen i Sudan/Darfur. EU måste även öka pressen på SADC (Southern African Development Community). SADC är en samarbetsorganisation, bestående av stater i södra Afrika. Mugabe är beroende av deras stöd, särskilt nu inför valet 2008. Det kommer att bli lika odemokratiskt som tidigare. Därför bör SADC arbeta för och kräva att valet genomförs på ett demokratiskt sätt.<< Mugabe och Iran verkar gilla varandra. Varningsklockan ringer.
Europa skall inte ta emot en massmördare. Mugabe är illegitim. Om en del länder vill stanna hemma, så får de väl göra det då. Och ta konsekvenserna av sitt ociviliserade och fega uppträdande. EU får prata med de som kommer. Hur länge till kan grannländerna vända bort blicken? Om de bortser från blodbaden och förtrycket, så påverkas de ju negativt av situationen i Zimbabwe, flyktingströmmarna växer. Arbetslösheten är 80 %, medelåldern ca. 35 år, inflationen 7000% och 25 % av befolkningen är HIV-smittade.
Dagens Nyheter
Svenska Dagbladet/Doris Lessing International Crisis Group Amnesty International
uppvuxen i Zimbabwe
Mona och Fredrik möttes i samtal
Och Fredrik en kontrast mot Göran P. Fredrik statsmannamässig, korrekt och med vett att uppföra sig mot kvinnor.
![image69](https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/236903/images/2007/debatt_copy_1191840907_2325166.jpg)
Jag tycker inte att samtalet var så givande.
Motpolerna, minskad skatt/höjd skatt och mindre bidrag/mer bidrag, var ju tydliga.
Mona införde ett nytt kunskapsbegrepp: samarbeta, diskutera och bekämpa rasism.
Det är väl inte brist på detta, som gör att elever inte kan läsa, inte förstår vad de läser eller har en alldeles för låg läshastighet?
Jag saknar en djupare diskussion av vissa frågeställningar. T.ex. IV-programmet på gymnasiet och Vuxenutbildningen.
IV-programmet har blivit det största programmet på gymnasiet, varför blev det så och vad skall vi göra åt det? Vuxenutbildningen kan inte ta emot alla, som missat grundskolan och gymnasiet. Det var inte tänkt att vuxenutbildningen skulle bli en plats, där man skulle vara för att man inte visste var man annars skulle vara. Missförstå mig inte, vuxenutbildningen har varit mycket värdefull får många människor och för samhället.
Den är nödvändig för att det s.k. livslånga lärandet skall fungera i praktiken. Jag anser att alla som vill förkovra sig, har rätt att göra det. Vill man läsa upp betyg eller skaffa nya betyg, ser jag det som en vinst för alla. En språngbräda till en yrkesutbildning och anställning. Det är bra. Men vid någon tidpunkt gick det snett. Vuxenutbildningen blev en arbetsmarknadspolitisk åtgärd, där eleven kunde gå termin efter termin utan att klara studierna. Den som fick IG, kunde gå om. Arbetsförmedlingen betalade.
De olika utbildningsinstitutionerna kvalitetsförsämrades under s-regeringen. Nu har Alliansregeringen påbörjat ett stort förändringsarbete som tar tid. Och det behövs att vi samarbetar.
Bistånd - kräver ansvar
![image68](https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/236903/images/2007/757736_senegal_1191403226_2325165.jpg)
Förskingrade biståndspengar göder skurkar och konserverar fattiga människors situation. Men även länders investeringar bidrar till att diktatorer kan utarma sitt folk. Kina gör mycket stora investeringar i Afrika. Lite tillspetsat kan man säga, att Kina håller på att ta över Afrika.
Kina vill göra affärer och säkra sin ekonomiska tillväxt. Man har skapat ett stort inflytande i olje-, gas- och gruvindustrin i länder som Kamerun, Liberia, Zambia, Nigeria och Angola. Visserligen erbjuder man attraktiva affärsöverenskommelser, skuldavskrivningar och bistånd, men man har inga krav på utveckling mot demokrati och mänskliga rättigheter. Problematiskt är Kinas relation till President Mugabe i Zimbabwe. De finns de som anser, att han p.g.a ekonomisk hjälp från Kina, kan fortsätta med sin diktatur. Zimbabwe har stora mineral-tillgångar, bl.a. mycket platina.
Sudan är ett annat exempel där Kina gör oljevinster. Onekligen en kontroversiell verksamhet. Man har även ett militärsamarbete och förser landet med vapen. Dafur är ett område i Sudan där en blodig, mardrömslik konflikt pågår. Ett folkmord. I FN´s säkerhetsråd har Kina stoppat ingripanden mot Sudans regering.
I sitt reformarbete gällande svenskt bistånd, lyfter regeringen fram tre saker:
1. Landfokusering 2. En ny strategi för det multilaterala utvecklingssamarbetet samt 3.Ett ökat fokus på mål- och resultatstyrning. Det blir också tydligare fokus på demokrati och mänskliga rättigheter.
Styrningen och uppföljningen av det svenska biståndet har varit kraftigt eftersatt.
Regeringen har därför fastställt en heltäckande resultatmodell för utvecklingssamarbetet
och styrningen av SIDA.
Birgitta Olsson riksdagsledamot och taleskvinna för Folkpartiets liberalernas biståndspolitik, skriver i sin krönika Biståndet årets sommarplåga :
"Brist på riktlinjer, krav och tydligt politiskt ledarskap inom biståndet har ofta varit ett faktum genom de många decennier av socialdemokratiska regeringars prägel på fältet.
Värderingar som demokrati, marknadsekonomi, rättsstat, mänskliga rättigheter och antikorrumption har inte haft tillräckligt starkt genomslag inom biståndspolitiken.
Liberaler har alltid påkallat detta".
Regeringskansliet BBC Dagens Nyheter Svenska Dagbladet Afrikagrupperna